Kort nieuws Binnenland

Geen Nederlands verzoek oppakken Bouterse in Guyana

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 27 jan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag ontkent dat Nederland Guyana heeft gevraagd om de arrestatie van de Surinaamse president Desi Bouterse, aldus een woordvoerder. De Guyaanse president Bharrat Jagdeo zei deze week dat een onbekende „buitenlandse mogendheid” hem heeft gevraagd Bouterse te arresteren als hij op staatsbezoek zou komen, meldt nieuwssite Demerarawaves. De Surinaamse president wordt internationaal gezocht wegens een Nederlandse veroordeling in 1999 tot elf jaar cel voor cocaïnesmokkel. Jagdeo wees het arrestatieverzoek echter af, omdat Suriname Bouterse met „overweldigende” steun tot president heeft gekozen, zei hij. Bouterse bezocht buurland Guyana tweemaal in 2010.

Graven om koper vernield in Almelo

Almelo, 27 jan. Vandalen hebben de afgelopen twee dagen een grote hoeveelheid koper gestolen op begraafplaats Groenendaal in Almelo. Het gaat om koperen sierbuizen. Van 36 graven zijn de pilaren waaraan deze buizen bevestigd waren omver getrapt. De gemeente heeft aangifte gedaan. De relatief hoge koper- en loodprijzen zorgen vaker voor diefstal, niet alleen op het spoor, maar ook bij begraafplaatsen. Vorige week riepen de gemeente Leeuwarden en de Friese politie metaalopkopers en bezoekers van de begraafplaatsen op alert te zijn op koper- en looddiefstal. Op een begraafplaats in Leeuwarden zijn vorig jaar zestig gevallen van koperdiefstal ontdekt. (Novum)

Politie voorkomt zelfverbranding

Den Haag, 27 jan. Bij de Egyptische ambassade in Den Haag heeft gistermiddag een man geprobeerd zichzelf in brand te steken. De 52-jarige Egyptenaar droeg een spandoek op zijn rug en overgoot zichzelf met een spiritusachtige vloeistof. Agenten slaagden erin de man te overmeesteren voordat hij zich met een aansteker in brand kon steken, meldde de politie. De Egyptenaar werd meegenomen naar het politiebureau en daar onder de douche gezet. De man heeft nog geen verklaring afgelegd over zijn actie. (Novum)

A’dam 4 keer in top smerigste hotels

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 27 jan. Amsterdam prijkt met vier noteringen in de toptien van smerigste hotels in Europa. De lijst is opgesteld door Tripadvisor.com, een website waar reizigers ervaringen kunnen uitwisselen. De hoogste notering is voor hotel De Lantaerne met een zesde plaats. Vorig jaar behaalde slechts één Amsterdams hotel de toptien. Het Dam Hotel, dat ditmaal ontbreekt in de lijst, stond toen op de zesde plaats. ‘Winnaar’ dit jaar is Club Aqua Gumbet in Turkije. Van degenen die hun mening achterlieten raadt 91 procent dit hotel af. De lijst zegt overigens niets over de hotelprijzen.