Djokovic gunt Federer geen set in halve finale Australian Open

Djokovic slaat een forehand in de wedstrijd tegen Federer. Foto AP/ Andrew Brownbill

De Serviër Novak Djokovic heeft de finale bereikt van de Australian Open. Hij versloeg in drie sets, 7-6,7-5 en 6-4, de Zwitserse favoriet en titelhouder Roger Federer.

Djokovic moet het zondag in de finale opnemen tegen de winnaar uit de partij tussen David Ferrer en Andy Murray. “Ik ga die wedstrijd vanaf mijn bed met een zak popcorn rustig bekijken”, zei Djokovic na afloop van zijn gewonnen partij tegen speaker en oud-topspeler Jim Courier in de Rod Laver Arena.

In Melbourne maakte Djokovic vanmorgen vanaf de eerste slagenwisseling een fellere en fittere indruk dan Federer, die veel onnodige fouten maakte, vooral met zijn backhand. Djokovic won de eerste set – zonder breaks – na een tiebreak. De tweede set verliep wisselvallig met breaks over en weer. Federer verspeelde een 5-2 voorsprong in games en verloor de set met 7-5. In de derde set werd Federer vroeg gebroken en kon Djokovic de partij soeverein uitspelen, ondanks het gemis van twee matchpoints. Bij het derde wedstrijdpunt was het raak: 6-4.

Door de nederlaag van Federer, nummer twee van de plaatsingslijst, wordt de finale in Melbourne de eerste grandslamfinale sinds de Australian Open van 2008 zonder Federer of Nadal. Djokovic, die het toernooi in Melbourne in dat jaar op zijn naam schreef, had voorafgaande aan de halve finale in de onderlinge ontmoetingen met Federer een achterstand van 13-6.

Clijsters en Na Li in finale vrouwen

Bij de vrouwen heeft de Belgische tennisster Kim Clijsters zich in de halve finale van de Australian Open eenvoudig ontdaan van de Russin Vera Zvornareva: 6-3, 6-3. In de finale treft zij Na Li, de eerste Chinese tennisster die de finale van een Grand Slam heeft bereikt. Zij won eerder vandaag (lokale tijd) van de Deense Caroline Wozniacki.

Clijsters verloor op de Australian Open nog geen set en geldt zaterdag als favoriet om de eerste Grand Slam van het tennisseizoen te winnen. Voor Clijsters is het de tweede keer dat ze in Melbourne doordringt tot de finale. In 2004 moest ze daarin haar meerdere erkennen in landgenote Justine Henin, die gisteren plotseling haar afscheid aankondigde.

De als negende geplaatste Na Li was in drie sets te sterk voor de nummer één van de wereld Caroline Wozniacki: 3-6, 7-5, 6-3. Li kroop in de tweede set door het oog van de naald toen Wozniacki bij 5-4 voor de wedstrijd mocht serveren. In de beslissende set waren er breaks over en weer, maar Li bleek de sterkste.