Debat Kunduz uitgesteld, ‘alles wijst’ op meerderheid missie

Duitse soldaten in de Afghaanse provincie Kunduz, waar Nederland waarschijnlijk politieagenten gaat trainen. Foto AFP.

De fractievoorzitters houden om half tien vanavond in de Tweede Kamer een plenair slotdebat over de Nederlandse politiemissie in Kunduz. Eerder vanavond werd het tijdstip op half negen vastgesteld, maar GroenLinks heeft meer tijd gevraagd om tot een standpunt te kunnen komen.

Bij het slotdebat, waarin alle partijen hun definitieve standpunt bepalen en straks live te volgen is op Politiek 24, is ook premier Rutte aanwezig.

‘Alles wijst op voldoende steun missie’
Volgens politiek redacteur Mark Kranenburg, die het debat voor NRC Handelsblad volgt, “wijst alles erop dat de missie voldoende steun krijgt”. Hij heeft in de wandelgangen van bronnen rond GroenLinks gehoord dat de partij met de missie gaat instemmen. De steun van GroenLinks is, evenals die van D66 en de ChristenUnie, cruciaal voor een Kamermeerderheid.

Eerder vanavond deed minister Rosenthal de Kamer de toezegging dat Nederland bij de Afghaanse regering de garantie gaat vragen dat de op te leiden politieagenten niet militair worden ingezet.

‘Reken op een politiek debat’
Omdat het debat van vanavond door de fractievoorzitters wordt gevoerd, staat de inhoud vanavond lang niet altijd centraal, denkt Mark Kranenburg. “Reken er maar op dat het, nu we een maand voor de Statenverkiezingen zitten, een politiek debat wordt. Zo zal er gekeken worden hoe Cohen zich eruit gaat redden”.

De tegenstanders van de missie - PvdA, SP, PVV en PvdD - waren er tegen om het slotdebat vanavond te voeren. Zij wilden eerst nog een hoorzitting beleggen met de militaire en politievakbonden, omdat de regering het voorstel op een aantal punten heeft aangepast. Dan zou pas volgende week een besluit vallen. Daarvoor was echter geen meerderheid.