Kans op ‘nee’ missie kleiner na nieuwe toezegging kabinet

Jolande Sap (GroenLinks) stond vanmiddag de pers te woord in de Tweede Kamer. Foto Roel Rozenburg / NRC Handelsblad.

Het kabinet gaat van de Afghaanse regering de garantie vragen dat door Nederland opgeleide politieagenten niet worden ingezet voor militaire doeleinden. Dat zei minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) om half zes in het Kamerdebat over de missie naar Kunduz.

De minister beloofde dat de Nederlandse missie pas begint als de Afghanen Nederland de gevraagde toezeggingen hebben gedaan. Volgens politiek redacteur Mark Kranenburg van NRC Handelsblad, die bij het debat aanwezig is, wordt het “wel heel moeilijk voor het sleuteltrio om nu nog nee te zeggen” tegen de missie. Met het sleuteltrio doelt hij op GroenLinks, ChristenUnie en D66, die cruciaal zijn voor een Kamermeerderheid.

Eerder vanmiddag vroegen GroenLinks en de ChristenUnie om de toezegging over de agenten.

Kabinet doet oppositie toezeggingen
De Kamer debatteert op dit moment over de brief die het kabinet het parlement vanochtend stuurde. Daarin nam het kabinet al veel bezwaren van de oppositie weg, stelde Mark Kranenburg vanmiddag op deze site:

“De brief toont aan dat het kabinet royaal en ruimhartig ingaat op de verlangens van de oppositie, nu ook op schrift. Het wordt voor D66, GroenLinks en ChristenUnie lastig om niet akkoord te gaan met de missie, in deze vorm.”

Het debat is live te volgen op nos.nl. Vanavond volgt naar verwachting nog een plenair debat in aanwezigheid van premier Mark Rutte.