Kabelbedrijf Draka in Italiaanse handen

Na een rumoerige aandeelhoudersvergadering bij kabelonderneming Draka is een meerderheid akkoord gegaan met een overname door de Italiaanse branchegenoot Prysmian.

Aandeelhouders van Draka krijgen per aandeel 8,60 euro in contanten plus 0,66 aandeel Prysmian. Het nieuwe concern wordt wereldwijd marktleider in energie- en telecomkabels. Het bedrijf heeft 20.000 werknemers verspreid over 50 landen.

Grootaandeelhouder Flint, de investeringsmaatschappij van familie Fentener van Vlissingen, heeft een belang van 48,5 procent in Draka en wordt met 7,3 procent de grootste aandeelhouder van Prysmian. Twee leden van de familie – Annemiek en Harold – zitten in de raad van commissarissen van Draka, maar waren gisteren niet aanwezig omdat zij „hun onafhankelijke positie willen bewaren”.

Dit was te lezen op een blog van beleggersclub VEB die het eerste uur van de besloten vergadering verslag deed. Daarna werd het bloggen door Draka verboden.

Het Chinese Xinmao leek bereid om 3,30 euro per aandeel meer te bieden dan Prysmian. Toch ging een meerderheid van de eigenaren akkoord met dit bod, zegt VEB-jurist Geert Koster. „Flint is tevreden met de overgang van Draka in Italiaanse handen en neemt kleine aandeelhouders op sleeptouw.”

De aandeelhouders van Prysmian hadden maandag tijdens een buitengewone – openbare – aandeelhoudersvergadering al hun goedkeuring gegeven aan de overname van Draka.