Joden hoopvol na publicatie 'Papers'

De Palestijnen reageerden deze week woedend op de publicatie van de ‘Palestine Papers’. Joodse organisaties in Nederland zijn hoopvol.

Een zelfverzekerde joodse staat. Palestijnse onderhandelaars die bereid zijn grote concessies te doen. Dat is het beeld dat deze week opdoemde uit de ‘Palestine Papers’, die naar buiten werden gebracht door de Arabische tv-zender Al-Jazeera en The Guardian. Pro-Israëlorganisaties en joodse instituten in Nederland zijn niet in verlegenheid gebracht door de berichtgeving. Ze putten er juist hoop uit.

„Het verbaast mij hoe ver de besprekingen zijn gegaan”, zegt Ruben Vis, secretaris van het Centraal Joods Overleg (CJO), een platform van joodse organisaties. „Voor mensen die niet deelnamen aan de onderhandelingen is het bijzonder te zien hoe concreet de twee partijen zijn geworden.”

Ronny Naftaniel, directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI), is blij dat er een keer positief nieuws te melden valt. „Wie de verslagen leest, merkt dat de twee partijen elkaar een heel eind zijn genaderd. Mij bekroop het gevoel dat de verschillen te overbruggen zijn als je de Israëlische leiders en de Palestijnse onderhandelaars een keer flink met de koppen tegen elkaar slaat.” Wel realiseert Naftaniel zich dat de geheime verslagen door een Arabische zender werden onthuld. „Het lijkt mij niet ondenkbaar dat Al-Jazeera het Palestijnse leiderschap in diskrediet heeft willen brengen. En dat er een gekleurd beeld is ontstaan, omdat niet alle documenten over de vredesonderhandelingen zijn vrijgegeven. Voor ons is dat natuurlijk erg moeilijk in te schatten.”

In het Nieuw Israelietisch Weekblad verschijnt morgen een column van hoofdredacteur Esther Voet. Ook zij is gematigd optimistisch. „Noem me naïef, maar ik geloof niet in een botte afwijzing van de Israëli’s op deze concessies”, schrijft Voet in haar column. „Zoals ik Israël ken, zullen verreweg de meeste inwoners, die nog nooit daadwerkelijke vrede hebben gekend, staan te jubelen als ze horen dat deze mogelijkheid in het kader van de realiteit is gestapt.”

Dick Schutte, voorzitter van stichting Christenen voor Israël „hoopt en bidt” dat het geschetste beeld klopt en het „op termijn tot vrede kan komen”.

Palestine Papers: pagina 9