Jaar schorsing nog niet zeker

SPORTS YEARENDER 2010 PACKAGE Tour de France 2010 winner, Spain's Alberto Contador celebrates with a Spanish flag during the parade at the end of the 102,5 km and last stage of the 2010 Tour de France cycling race run between Longjumeau and Paris Champs-Elysees avenue. AFP PHOTO POOL / CHRISTOPHE ENA
SPORTS YEARENDER 2010 PACKAGE Tour de France 2010 winner, Spain's Alberto Contador celebrates with a Spanish flag during the parade at the end of the 102,5 km and last stage of the 2010 Tour de France cycling race run between Longjumeau and Paris Champs-Elysees avenue. AFP PHOTO POOL / CHRISTOPHE ENA AFP

De Spaanse wielerbond wil drievoudig Tourwinnaar Alberto Contador een schorsing opleggen van een jaar, omdat hij tijdens de afgelopen Ronde van Frankrijk is betrapt op gebruik van het verboden middel clenbuterol. Dit bevestigde een woordvoerder van de renner gisteren tijdens een trainingskamp van zijn nieuwe ploeg SaxoBank op Mallorca.

1 Wat betekent een schorsing voor Contador?

De Spanjaard (28) kan zijn Tourzege van 2010 kwijtraken aan nummer twee Andy Schleck. Zijn schorsing zal lopen tot 24 augustus 2011, waardoor hij in elk geval de komende Tour mist. Wel is een terugkeer mogelijk in de Vuelta, waarvan de organisatoren al hebben gemeld dat de deur voor de Spaanse favoriet wijd open staat. Contador heeft tien dagen om tegen de straf in beroep te gaan en geeft morgen een persconferentie.

2Waarom een ongebruikelijke schorsing van één jaar?

De normale strafmaat voor dopegebruik is twee jaar. Bij Contador werd een minieme hoeveelheid gevonden van het anabole middel clenbuterol, dat door sporters wordt gebruikt om vet te verliezen en spieren te versterken. Vijftig picogram (0,00000000005 gram per milliliter), 400 keer minder dan de hoeveelheid die een dopinglaboratorium moet kunnen detecteren. Veroorzaakt door het eten van besmet vlees, beweert het kamp-Contador, waarvan ook de Nederlandse dopingexpert Douwe de Boer deel uitmaakt. Doping is doping, stelt echter het wereldantidopingagentschap WADA, dat gewoon een schorsing wil van twee jaar. De Spaanse wielerbond, die de strafmaat bepaalt, koos een compromis. In 2010 werd de Italiaan Alessandro Colo in een vergelijkbaar geval ook voor een jaar geschorst.

3Zullen alle partijen de straf accepteren?

„Ik aanvaard geen enkele schorsing”, zegt Contador vanaf het moment dat zijn positieve test naar buiten kwam. Hij dreigt zijn carrière te beëindigen als het daadwerkelijk tot een straf komt. Het WADA kiest vanaf het begin voor een harde lijn en accepteert zonder overtuigend bewijs geen lagere straf dan twee jaar. Cruciaal is de rol van de internationale wielerunie UCI. Aanvankelijk leek er van die kant mededogen met de renner. De UCI adviseerde Contador om deskundige De Boer in de arm te nemen en hield de affaire langer dan normaal binnenskamers. De vraag is of de UCI achter het compromis van de Spaanse wielerbond staat, of alsnog bezwijkt onder druk van het WADA. Recente uitspraken van voorzitter Pat McQuaid („de wielersport is groter dan Contador”) wijzen erop dat de UCI niet langer tegen een schorsing van twee jaar is.

4Hoe loopt deze zaak af?Alle partijen hebben tien dagen om tegen de voorlopige uitspraak van de Spaanse wielerbond in beroep te gaan. Op 9 februari volgt een definitieve uitspraak. Als Contador de straf te hoog vindt, of UCI en WADA te laag, krijgt de zaak daarna een vervolg bij het internationaal sporttribunaal CAS. Een beslissing is in dat geval niet te verwachten voor de start van de Tour de France, op 2 juli.