Iran bewerkt foto Ashton

Iran's chief nuclear negotiator Saeed Jalili (R) and European Union foreign policy chief Catherine Ashton arrive for talks at the Ciragan Palace in Istanbul January 21, 2011. Iran gave no sign of making concessions to world powers trying to persuade it to rein in its nuclear programme at talks which began in Istanbul on Friday. REUTERS/Salih Zeki Fazlioglu/Anatolian/Pool (TURKEY - Tags: POLITICS) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Iran's chief nuclear negotiator Saeed Jalili (R) and European Union foreign policy chief Catherine Ashton arrive for talks at the Ciragan Palace in Istanbul January 21, 2011. Iran gave no sign of making concessions to world powers trying to persuade it to rein in its nuclear programme at talks which began in Istanbul on Friday. REUTERS/Salih Zeki Fazlioglu/Anatolian/Pool (TURKEY - Tags: POLITICS) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS REUTERS

Kranten publiceren foto die minder onthullend is dan originele.

Een aantal kranten in Iran heeft een foto van EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton bewerkt om zo haar outfit minder onthullend te maken. De bovenkant van haar shirtje ligt bij de gemanipuleerde versie hoger dan in de originele.

Volgens een BBC-journalist die vijf jaar in Iran werkte, bewerken Iraanse kranten vaker foto’s. „Dit is vrij gebruikelijk en begrijpelijk wegens de verschillen tussen de westerse en Iraanse cultuur.”

De foto werd afgelopen weekeinde in Istanbul genomen bij de onderhandelingen over het omstreden Iraanse nucleaire programma. (BBC)