IKEA schuilt voor fiscus

De van origine Zweedse meubelgigant IKEA heeft de afgelopen twintig jaar tussen de 1,7 en 2,2 miljard euro aan belastingen bespaard door het bedrijf niet in Zweden te vestigen. Via holdingmaatschappijen in belastingparadijzen Liechtenstein en Luxemburg weet IKEA de fiscus te omzeilen. Dat blijkt uit onderzoek van verschillende Zweedse media.

In Nederland – Leiden om precies te zijn – is INGKA Holding gevestigd. Die holding hangt weer onder Inter Ikea Holdings gevestigd in Luxemburg, dat weer van Interogo Foundation Liechtenstein is. Juist dat laatste verband was onbekend.

Belangrijker nog is dat de media vaststellen dat Interogo eigendom is van de familie van Ingvar Kamprad, de oprichter van het bedrijf. Tot nu toe was het onmogelijk om aan te tonen dat de oprichter nog daadwerkelijk financiële zeggenschap had over de woonwarenhuisketen. De media beweren niet dat Kamprad of IKEA tegen de wet hebben gehandeld.