Ik ben vooral acteur

Nederland, Amsterdam, 18-01-2011 Geza Weisz, Acteur PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS
Nederland, Amsterdam, 18-01-2011 Geza Weisz, Acteur PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS Roger Cremers - 2010

Géza Weisz (1986) is acteur en dj. Hij zit in het derde jaar van de toneelschool maar acteerde al in verschillende films, waaronder Timboektoe (2007) en Sterke Verhalen (2010). Daarnaast heeft hij als dj een vaste avond (‘Klassenfeestje’) in club Bitterzoet. Sinds kort vormt hij met acteur Tygo Gernandt ook een dj/mc-duo. Zijn vader is filmregisseur Frans Weisz.

„Ik heb geen carrièreplan, alleen een soort gevoelsstrategie. Met de toneelschool ben je fulltime bezig. Elke dag, 9 tot 6. Daarnaast kun je eigenlijk niet acteren, alleen in de zomervakantie. Daarom verdien ik op dit moment meer met het draaien. Op het Klassenfeestje dat ik organiseer draai ik nummers uit de jaren 80 en 90, mijn basisschooltijd. Ook schuifelliedjes. Zie je daar ineens allemaal twintigers en dertigers elkaar vastpakken. Mooi.

Toch zal ik altijd zeggen dat ik een acteur ben die plaatjes draait en niet een dj die acteert. Het draaien is iets tijdelijks. Ik hoop het na mijn 35ste niet meer te doen, want het nachtleven heeft iets heel oppervlakkigs. Acteren is mijn liefde, dj’en is mijn seks. Zo zie ik dat echt.

Ergens zit het idee in mijn achterhoofd dat wil je écht bij de top horen, je er je leven voor op moet geven. Je kunt acteren er niet bij doen, it’s a life. Ik weet dat, maar ik handel er niet naar. Dat is heel erg onze generatie denk ik, er kan veel en dus willen we alle opties benutten. Daar maak ik me ook weleens zorgen over. Dat ik mijn energie zo verspreid. Dat we zo vluchtig zijn.

Ik heb net les gehad van Hans Croiset. Hij zegt: het echte ambacht is aan het verdwijnen. Ik denk dat het de verantwoordelijkheid is van onze generatie om de kwaliteit van het spel hoog te houden. Je moet altijd streven beter te worden dan je ouders. Je leermeesters overtreffen.

Met het feit dat ik de zoon van mijn vader ben heb ik helemaal geen issues. Maar ik praat er niet graag over, want mensen reageren raar op interviews. Denken dat je een kruiwagen hebt gehad. Ik vind de vragen die ik erover krijg heel slecht. Denk je dat je makkelijker een rol krijgt omdat je vader regisseur is? Dat is zo’n domme vraag. Met een beetje verstand zou je kunnen bedenken dat een regisseur altijd een parel wil maken. Je klopt in het plaatje of niet.

Ik ben wel dankbaar dat ik zoveel van mijn vader heb geleerd. Niet alleen over acteren. Ik vind hem een van de wijste mannen die ik ken. Maar ik ben het niet verplicht aan mijn vader om een goed acteur te worden. Dat ben ik aan mezelf verplicht.

Mijn vader is verliefd op zijn vak. Hij is 72 en hij zit nog elke avond tot drie uur ’s nachts te werken aan een script. Ik heb die passie ook wel, maar hij is gedisciplineerder dan ik. Ergens ben ik perfectionistisch, en ergens heel lui. Dat heeft toch weer met onze verwende generatie te maken. Grappig, zo kom je nog eens ergens achter. En toch... toen ik deze zomer met mijn vrienden op de set stond om Sterke Verhalen te draaien, was dat het summum van geluk. Ik ben geen ochtendmens, maar ik sprong elke dag om 5 uur uit mijn bed. We hebben heel veel lol gehad maar vooral keihard gewerkt. Als ik ergens passie voor heb, ben ik dus net zo.”

Janna Laeven