Het leven uit één dag, in een wereldwijde film

'Chorizo girl', beeld uit één van de 331 fragmenten uit Life In a Day
'Chorizo girl', beeld uit één van de 331 fragmenten uit Life In a Day

Het leven op aarde op zaterdag 24 juli 2010 in ruim driehonderd filmfragmenten. Dat is de opzet van de YouTube-documentaire Life In A Day die vannacht om twee uur Nederlandse tijd in première gaat op het Sundance Film Festival in Park City, Utah. De documentaire bevat vijf Nederlandse inzendingen.

Voor YouTube vroegen regisseur Kevin Macdonald (The Last King of Scotland, Touching the Void) en producent Ridley Scott (Blade Runner, Gladiator) gebruikers van de videosite om hun leven op 24 juli 2010 te filmen. Meer dan 80.000 filmers uit 192 landen stuurden werk in: van de Koreaan die al negen jaar bezig is om de wereld te fietsen tot de jonge moeder die vecht tegen de kanker.

Macdonald en Scott stelden een documentaire samen van 90 minuten, opgebouwd uit 331 fragmenten. Onder de vijf Nederlandse inzendingen bevindt zich een filmpje van een man die zijn bijbaan als krantenbezorger in beeld brengt. Zijn gedachte: dergelijk werk zal door technologie en veranderend mediagedrag zeldzaam worden.

Tegelijk met de première op het Sundance Festival is de film vannacht op internet te zien, als stream op YouTube.com/lifeinaday. Morgenavond om 19 uur wordt de film eenmalig herhaald op YouTube, met ondertiteling in 25 talen.

Vanaf 24 juli is Life In A Day ook in de bioscoop te zien.