Het is toch echt de vrouw die tot abortus besluit

Het artikel van Basti Baroncini (‘Laat mannen meepraten over de abortusbeslissing’, Opinie, 25 januari) is bezijden de realiteit. Baroncini neemt zijn persoonlijke frustratie en verheft die tot een algemeen geldende werkelijkheid. Daar klopt vrijwel niets van.

Natuurlijk is het mogelijk dat iemand zich onvoldoende gehoord voelt bij deze moeilijke beslissing, maar de meeste partners zijn in hoge mate betrokken en begeleiden hun partner gedurende het gehele proces. Bovendien is voor de meeste stellen het besluit genomen voordat zij de kliniek binnengaan.

Ten slotte gaat Baroncini wel heel gemakkelijk voorbij aan de toch erg ongelijkwaardige positie van de man en de vrouw in deze. Vrouwen moeten toch echt deze ingreep zelf ondergaan en zijn de eindverantwoordelijke over het besluit. Ik neem aan dat de schrijver er niet voor pleit dat de man het besluit kan nemen dat zijn vrouw de zwangerschap moet afbreken terwijl zij dat niet wil of omgekeerd.

Er komen ook veel vrouwen wier relatie verbroken is, of die geen vaste relatie hebben. Ik neem ook aan dat Baroncini niet al deze partners wil laten meebeslissen, maar dat hij het heeft over de warme sensitieve gebalanceerde relatie die op duurzaamheid is gericht. Bij die partners is het inderdaad verstandig de relatie mee onder de loep te nemen, vooral als er verschil van mening is ten aanzien van het gewenst zijn van de zwangerschap.

Maar dat de mindset ten aanzien van de positie van de man zou moeten veranderen, daarvoor zie ik geen enkele aanleiding.

Olga Loeber

Abortusarts, Nijmegen