Het is hier reuze gezellig

. Bezoekers van het World Economic Forum vertoefden gisteren ietwat verveeld op de openingssessie van de jaarlijkse conferentie.

De netwerkbijeenkomst brengt topmannen van grote bedrijven, politici, leiders van internationale organisaties en opiniemakers bijeen om „de staat van de wereld te verbeteren”. Het motto van dit jaar? Shared Norms for the New Reality.

Volle agenda’s maken het dit jaar voor Nederlandse politici moeilijk aanwezig te zijn. Zo heeft premier Mark Rutte de conferentie in de Zwitserse bergen dit jaar niet in zijn agenda weten te passen vanwege het debat in de Tweede Kamer over de politiemissie in Kunduz. Oud-premier Balkenende mocht er graag vertoeven, te midden van de tientallen andere regeringsleiders. Ook Ruud Lubbers was een trouw bezoeker: hij kwam, gevolgd door vele camera’s, in 1992 nog Nelson Mandela ‘zomaar’ op straat tegen.

Het World Economic Forum werd in 1938 opgericht door de Duitse econoom Klaus Schwab. In 1971 bedacht hij dat een jaarlijks congres in de bergen voor ondernemers om te praten over bedrijfsstrategieën een goed idee zou zijn. Later werd het ‘verbeteren van de toestand van de wereld’ het credo.