GroenLinks en ChristenUnie willen extra toezeggingen Kunduz

Jolande Sap (GroenLinks) voordat ze vanmiddag aan het Kamerdebat over Kunduz begon. Foto Roel Rozenburg / NRC Handelsblad.

GroenLinks wil extra toezeggingen van het kabinet voordat het instemt met de politiemissie in Kunduz. Dat bleek rond vier uur in het Kamerdebat over de eventuele nieuwe Nederlandse missie naar Afghanistan. Fractievoorzitter Sap vroeg het kabinet in het debat de garantie dat de te trainen Afghaanse politierekruten niet voor militaire acties worden ingezet.

De GroenLinks-leider verzocht het kabinet een bilateraal contract met de Afghaanse regering op te stellen waarin deze garantie staat opgenomen. Als de Afghanen zich niet aan de afspraken houden, kan de uiteindelijke consequentie zijn dat Nederland de politiemissie stopt, aldus Sap.

Kans op ‘nee’ GroenLinks niet groter
Volgens politiek redacteur Mark Kranenburg, die voor NRC Handelsblad het debat volgt, hoeft dit niet te betekenen dat de kans op een ‘nee’ van GroenLinks groter wordt. Hij duidt de vraag om garanties als onderdeel van de politieke “strijd” die Sap nu voert.

Naast GroenLinks vroeg ook de ChristenUnie, die eveneens nodig is voor een Kamermeerderheid, om “duidelijker toezeggingen” van de regering. Woordvoerder Joël Voordewind maakte net als Sap duidelijk dat de Afghaanse agenten wat de ChristenUnie betreft niet militair mogen worden ingezet.

Cruciale partijen positief over kabinetsbrief
In het overleg, dat om half drie begon, leken GroenLinks (Sap) en ChristenUnie (Kamerlid Joël Voordewind) vertrouwen te putten uit de tekst in de kabinetsbrief waarin de betrokken bewindslieden een aantal concessies doen aan de oppositie. Met D66 hebben deze partijen de sleutel tot een Kamermeerderheid voor de missie in handen.

Volg de commissievergadering live op nos.nl. Vanavond volgt naar verwachting nog een plenair debat in aanwezigheid van premier Mark Rutte.