Ga waar voetballers gaan

Demy de Zeeuw, middenvelder van Ajax, twitterde het bericht de wereld in dat hij bij de tandarts was. Demy twittert wel vaker dingen, dat hij „geniet van een heerlijke dag vrij” bijvoorbeeld. Maar dit keer zat er een attachment bij z’n tweet. Een foto, waarop we hem in de tandartsstoel zagen liggen. De mond opengesperd met behulp van een ring van doorzichtig plastic, waardoor alle tanden en kiezen te zien waren. Gebit en tandvlees leken me in orde.

Op de persconferentie voorafgaand aan de bekerwedstrijd Ajax-NAC confronteerde een journalist Ajax-trainer Frank de Boer met de foto van het gebit van Demy. Er was het vermoeden dat de middenvelder zijn tanden liet bleken, dat kon er nog wel bij in een week waarin een medewerkster van het Hair Science Institute in Maastricht in SBS Shownieuws verklapte dat Wesley Sneijder daar onlangs een haartransplantatie had ondergaan.

Frank de Boer bekeek de foto en zei dat hij het „een goede twitter„ vond.

Om misverstanden te voorkomen meldde Demy de Zeeuw een paar uur later dat hij bij de tandarts was vanwege een karatetrap in het gelaat tijdens het wereldkampioenschap. Hij was er dus niet voor het bleken van zijn tanden, want voor je het weet heb je een naam in de voetbalwereld.

Duidelijk was in ieder geval dat Demy goed geholpen was.

Eind vorig jaar had ik opeens iets tussen twee kiezen.

Mijn tandarts zei dat hij ze het liefste alle twee wilde trekken. Z’n handen jeukten. Met de woorden ‘niets aan te doen’ en ‘zo gaan die dingen’ werd ik naar de assistente gestuurd voor een vervolgafspraak.

Bij de voetbalclub Vitesse uit Arnhem, waar ik nog weleens ben, adviseerden ze me om 'te gaan waar de voetballers gaan'.

Ze hadden er veel ervaring met spelers met gebitsproblemen.

Theo Janssen dronk als kind te veel cola, Lasse Nilson had een gat in zijn gehemelte vanwege het kauwen van tabak en er waren er ook nogal wat met rookaanslag op de tanden.

Voetballers gaan niet graag naar de tandarts, maar als ze gaan, worden in ieder geval geen tanden of kiezen getrokken, werd me voorgehouden. „Daar houden ze niet van.”

Ik moest naar de ‘kliniek voor mondzorg Nijmegen‘, waar ex-Vitesse-spits Mads Junker prima was geholpen aan een vergelijkbaar probleem als het mijne. De website was helemaal goed. Een man en een vrouw met gebitten als dat van Demy de Zeeuw keken me stralend aan. Een paar weken later vond ik mezelf terug in een gebouw op een bedrijfsverzamelterrein bij de snelweg. Mijn behandelaar heette Stephan Auw, een prima naam voor een tandarts.

Geen kies getrokken, nog nooit zo goed geholpen.

Ga voor nieuw haar naar de kliniek van Wesley in Maastricht.

marcel van roosmalen