FC Twente nadert gestaag status PSV

FC Twente 1 PSV 1

Ruststand 0-0. 70. Janssen 1-0 (pen), 90+3. Koevermans 1-1. FC Twente wns (7-6). Scheidsrechter: Vink. Toeschouwers: 21.000.

Orlando Engelaar beleefde gisteravond geen fijne terugkeer bij zijn oude werkgever FC Twente. De middenvelder, die via Schalke 04 naar PSV werd getransfereerd, veroorzaakte in reguliere speeltijd een strafschop en miste in de penaltyserie. „Ik kon wel door de grond zakken”, zei Engelaar na de uitschakeling in het bekertoernooi. „Dit is heel zuur”, zei zijn trainer Fred Rutten, ook al voormalig werknemer van de club uit Enschede.

PSV heeft vanaf de opmars van de club in de jaren zeventig vaker voetballers en trainers van FC Twente overgenomen. Een aantal was gisteravond ook in de Veste. Boudewijn Pahlplatz als assistent van FC Twente-trainer Michel Preud’homme, routinier Arnold Bruggink als wisselspeler bij de thuisploeg en Erik ten Hag als assistent van Rutten.

De overstap van Ten Hag ging in de zomer van 2009 gepaard met verzet van FC Twente, een teken dat de sportieve verhoudingen veranderd zijn. Voorzitter Joop Munsterman waarschuwde de traditionele topclubs al eens. FC Twente is geen provincieclub meer die zich als kleine jongen laat behandelen bij transfers. De onwrikbare houding van Munsterman kwam hem op kritiek te staan van zaakwaarnemer Kees Ploegsma, wiens zoon Kees Ploegsma jr. Ten Hag naar PSV bracht. „Dat zag hij toch als een promotie”, zegt Ploegsma nu.

Willy van der Kerkhof maakte met tweelingbroer René in 1973 als eerste voetballer de overstap van FC Twente naar PSV. „We volgden onze trainer Kees Rijvers”, zegt de oud-international. „Hij had een jaar eerder de overstap gemaakt en was nogal gecharmeerd van ons. Het was voor ons als Brabantse jongens heerlijk in Eindhoven te mogen spelen. Ook was het een positieverbetering. FC Twente was in die tijd een aardige subtopper, terwijl PSV een compleet nieuwe ploeg bouwde die later veel succes zou hebben.”

Voorzitter Joop Munsterman van FC Twente stelt dat zijn club de underdogpositie ten opzichte van PSV intussen voorbij is. „Vroeger hadden we altijd spelers die weg wilden naar Ajax en PSV. Dat is niet meer zo, zeker niet bij de buitenlanders. Oguchi Onyewu weet alleen dat hij deze winterstop naar de kampioen van Nederland is gekomen en dat hij de landstitel dit seizoen ook wil winnen.” Lachend: „Maar nu ik dit zeg, zal morgen wel weer een speler naar PSV willen.”

Van der Kerkhof zou het juist niet verbazen als FC Twente in de toekomst spelers bij PSV koopt. „De club is heel rustig geklommen naar de top van Nederland. Dat is voor een groot deel de verdienste van de voorzitter. FC Twente bewijst dat ook een provincieclub het hoogste kan halen. En FC Twente is niet alleen top in Nederland, maar klopt ook in Europa op de deur. Ik denk dat spelers eerder voor Twente zullen kiezen dan voor Ajax of Feyenoord.”

Ook Ploegsma, oud-manager van PSV en nu zaakwaarnemer van onder anderen Rutten, zou niet staan te kijken van een transfer via de omgekeerde weg. „FC Twente moet nu bewijzen dat het een blijvertje is”, stelt Ploegsma, die in het verleden betrokken was bij de transfers van Halvar Thoresen en Arthur Numan naar PSV. „Als FC Twente de plannen voor een groter stadion kan uitvoeren en de begroting verder omhoog kan brengen dan is veel mogelijk.”

Munsterman weigert te fantaseren over dergelijke transfers. Hij wijst op de financiële achterstand die FC Twente met een begroting van 37,2 miljoen euro heeft op PSV (70 miljoen). „We zijn twee seizoenen achter elkaar boven PSV geëindigd, maar die begroting ligt veel hoger. Dat zal toch vooral in salarissen zitten. Als we beide dezelfde speler zouden willen en het komt op verdienen aan, dan wint PSV.”