Woedende betogers in Suez steken politiepost in brand

Anti-government protesters clash with riot police near burning tyres placed as a barricade during clashes in Cairo January 26, 2011. Thousands of Egyptians defied a ban on protests by returning to Egypt's streets on Wednesday and calling for President Hosni Mubarak to leave office, and some scuffled with police. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh (EGYPT - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
Anti-government protesters clash with riot police near burning tyres placed as a barricade during clashes in Cairo January 26, 2011. Thousands of Egyptians defied a ban on protests by returning to Egypt's streets on Wednesday and calling for President Hosni Mubarak to leave office, and some scuffled with police. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh (EGYPT - Tags: CIVIL UNREST POLITICS) Straatbeeld vanochtend vroeg in Kairo, Egypte. (Foto Reuters / Amr Abdallah Dalsh)

Betogers in de Egyptische stad Suez hebben een politiepost in brand gestoken uit woede over de dood van drie demonstranten eerder deze week. Volgens de betogers zijn hun mede-activisten door politiekogels om het leven gekomen, zo melden internationale persbureaus.

Politieagenten konden zich tijdig in veiligheid brengen voordat de demonstranten brandbommen het gebouw ingooiden, aldus een ooggetuige tegen persbureau Reuters. Bij een andere politiepost verzamelden zich vanochtend betogers om de vrijlating van enkele medestanders te eisen.

Geïnspireerd door de opstand in Tunesië, die leidde tot het vertrek van president Zine al-Abidine Ben Ali, begon dinsdag in verschillende steden het grootste volkse oproer in het dertigjarige autoritaire regime van Hosni Mubarak. Demonstranten in Egypte eisen zijn vertrek.

Terugkeer Nobelprijswinnaar ElBaradei

De oud-chef van het Internationaal Atoomenergie Agentschap Mohamed ElBaradei zegt dat hij vandaag terugkeert naar Egypte. “Ik ga terug naar Kairo, terug de straat op omdat er niet echt een andere keuze is. Je moet zij aan zij staan met deze enorme menigte en hopen dat het niet escaleert. Tot dusver heeft het regime die boodschap niet begrepen.”

Van ElBaradai, winnaar van de Nobelprijs van de Vrede in 2005 en iemand die geldt als ‘democratisch alternatief’ in Egypte, wordt de laatste tijd weinig meer vernomen. Hij resideert in Wenen.

Volgens  NRC Midden-Oosten redacteur Carolien Roelants moet zijn invloed niet overschat worden.

“Voor een groot deel is hij een product van de Westerse media, een herkenbare figuur die door ons op een voetstuk geplaatst is. In Egypte gaat zijn invloed niet heel ver, ook niet onder de seculiere oppositie die je nu in de straten ziet. Invloedrijke bloggers bijvoorbeeld zeggen ‘wie is hij?’ En waar is hij? Hij heeft zich nooit zozeer met Egyptische politiek beziggehouden. Hij heeft ook nooit gevangen gezeten, iets dat niet bijdraagt aan zijn geloofwaardigheid. Veel belangrijker zou het zijn als de grootste oppositiebeweging, de fundamentalistische Moslimbroederschap, haar aanhang de straat op stuurt. Dat zou de doodsteek voor Mubarak zijn.”

Tot diep in de nacht onrustig in Kairo
In Kairo hebben demonstranten vannacht tot vroeg in de ochtend op verschillende plaatsen in de clinch gelegen met de oproerpolitie. Bij gevechten in de straten van Kairo zijn gisteren een activist en een politieagent omgekomen. Op dinsdag kwam daar ook al een politieman om het leven.

Volgens officiële bronnen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er deze week 500 mensen opgepakt. Een collectief van onafhankelijke juristen, zo meldt persbureau Reuters, zegt dat dat aantal veel hoger ligt: ruim 1.200 arrestanten.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton riep de autoriteiten in Egypte gisteren op om “te voldoen aan de legitieme wensen” van het volk.