Dit is een artikel uit het NRC-archief

Geopolitiek

Deelname Moslimbroederschap mogelijk “doodsteek voor Mubarak”

Moslimbroederschapleider Badie in november vorig jaar onder het logo van zijn beweging. Foto AP.

De fundamentalistisch-islamitische Moslimbroederschap heeft zich achter de protesten tegen president Mubarak geschaard. De oppositiegroepering, die officieel verboden is maar over een grote aanhang in de Egyptische samenleving beschikt, riep zijn volgelingen vanmiddag op zich morgen na het vrijdaggebed aan te sluiten bij een aangekondigde massabetoging.

Deelname van de Moslimbroederschap aan de protesten zou volgens Carolien Roelants, buitenlandredacteur van NRC Handelsblad, “de doodsteek voor Mubarak” kunnen zijn. Mohammed Mursi, een woordvoerder van de broederschap, zei dat zijn beweging niet van plan is de leiding te nemen in de protesten tegen Mubarak. “We hebben niet de wens te leiden, maar willen onderdeel van deze protestbeweging zijn”, aldus Mursi tegen AP. Hij zei dat de broederschap op wil komen voor de “belangen van de bevolking”.

ElBaradei wil ‘democratische transitie’ leiden
De oud-chef van het Internationaal Atoomenergie Agentschap Mohamed ElBaradei, een hervormingsgezinde oppositieleider, vliegt vandaag vanuit zijn woonplaats Wenen terug naar Egypte. Hij zei voordat hij op het vliegtuig stapte bereid te zijn de “democratische transitie” in Egypte te leiden:

“Het regime heeft niet geluisterd. Als de bevolking, in het bijzonder de jonge mensen, willen dat ik de transitie ga leiden, zal ik ze niet in de steek laten. Mijn prioriteit is op dit moment dat er een nieuw regime komt en dat de transitie vreedzaam verloopt.” - ElBaradei tegen Al-Arabiya

Eerder vanmiddag zegde ElBaradei al zijn aanwezigheid bij de aangekondigde massademonstratie van morgen toe en riep hij Mubarak op met pensioen te gaan.

Onrust houdt aan, EU roept op tot eerbiediging mensenrechten
Ondertussen blijft het in heel Egypte onrustig. In Suez zijn honderden demonstranten vanmiddag in aanvaring gekomen met de oproerpolitie.

Een betoger beschrijft de sfeer in Caïro vandaag in NRC Handelsblad:

“Het is zo gespannen in Kairo. Iedereen weet dat dit het moment is. Als jij en ik nu besluiten dat deze hoek van de straat de plek is voor een demonstratie, garandeer ik je dat we binnen tien minuten honderd voorbijgangers aan onze zijde hebben. De woede heerst in de straten.”

EU-buitenlandcoördinator Ashton riep de Egyptische autoriteiten vanmiddag in een statement op de rechten van zijn burgers “volledig te respecteren”. Ze vroeg Egypte alle “vredelievende demonstranten” die de afgelopen dagen gearresteerd zijn vrij te laten.