Djokovic naar finale na zege op Federer

Novak Djokovic heeft zich vanmorgen geplaatst voor de finale van de Australian Open in Melbourne. De Servische tennisser won in drie sets van de Zwitserse favoriet en titelhouder Roger Federer: 7-6, 7-5 en 6-4

Djokovic, winnaar in 2008, speelt zondag in de finale tegen de winnaar van andere halvefinalepartij tussen de Schot Andy Murray en de Spanjaard David Ferrer. „Ik ga die wedstrijd vanaf mijn bed met een zak popcorn bekijken”, zei Djokovic na afloop tegen speaker en oud-topspeler Jim Courier.

Djokovic zei zich gesteund te voelen door de honderden luidruchtige Servische fans in de Rod Laver Arena. Zij deden na afloop vreugdedansen in een fontein voor het stadion. En ze zorgden voor een voetbalsfeer die tennissers niet gewend zijn, sprak de nationale sportheld Djokovic. Hij won vorige maand in Belgrado met Servië tot uitzinnige vreugde van het thuispubliek de Davis Cup.

In Melbourne maakte Djokovic vanmorgen vanaf de eerste slagenwisseling een fellere en fittere indruk dan Federer, die veel onnodige fouten maakte, vooral met zijn backhand. Djokovic won de eerste set na een tiebreak. De tweede set verliep wisselvallig met breaks over en weer. Federer verspeelde een 5-2 voorsprong in games en verloor de set met 7-5. In de derde set werd Federer vroeg gebroken en kon Djokovic de partij uitspelen, ondanks het gemis van twee matchpoints. Bij het derde wedstrijdpunt was het raak: 6-4.

Federer zag de kans op een 23ste grandslamfinale in rook opgaan. Djokovic staat voor de vierde keer in een grandslamfinale.

Kim Clijsters speelt zaterdag tegen de Chinese Na Li in de finale bij de vrouwen. De Vlaamse won in twee sets van de Russin Vera Zvonareva: 6-3 en 6-3. Voor Clijsters is het de tweede keer dat ze in Melbourne in de finale staat. In 2004 verloor ze van haar landgenote Justine Henin, die gisteren haar afscheid aankondigde.

De Waalse heeft te veel last van een elleboog. Het is de tweede keer dat Henin stopt. De eerste keer deed ze dat in 2008. Anderhalf jaar later maakte ze haar comeback. Henin won zeven grandslamtoernooien. Alleen Wimbledon wist ze nooit te winnen. Ze werd in 2004 in Athene olympisch kampioen.