Demonstranten in Jemen roepen president op af te treden

Demonstratie in Sanaa tegen het bewind in Jemen. Foto: Reuters / Khaled Abdullah

Na de opstand in Tunesië en massale protesten in Egypte, wordt er nu ook gedemonstreerd in Jemen. Tienduizenden betogers roepen president Ali Abdullah Saleh, die al 32 jaar aan de macht is, in de hoofdstad Sana’a op om af te treden.

Leden van de oppositie in Jemen en jeugdactivisten verzamelden zich in vier delen van de stad, onder meer bij de universiteit van Sana’a. De Tunesische president „is na 20 jaar vertrokken, 30 jaar in Jemen is genoeg”, scandeerden de betogers. Daarnaast riepen ze op tot economische hervormingen en een einde aan de corruptie, meldde de BBC.

Veel mensen in Jemen klagen over de toegenomen armoede onder een groot deel van de jonge bevolking en een gebrek aan politieke hervormingen.

Net als de Egyptische president Mubarak wordt Saleh ervan beschuldigd de macht op termijn aan zijn zoon te willen overdragen.  Saleh heeft dat deze week nog ontkend.
Saleh werd in 2006 herkozen voor een nieuwe termijn van zeven jaar. Er is nu een amendement van de grondwet in behandeling in het parlement dat hem een presidentschap voor het leven toestaat.

Het verarmde Jemen  is ook al in de greep van een van tijd tot tijd oplaaiende opstand van shi’itische rebellen in het noorden en een groeiende separatische beweging in het zuiden.  Westerse bondgenoten eisen dat Saleh   zich allereerst harder inzet tegen  de regionale Al-Qaeda-organisatie die zich heeft ontwikkeld tot wat in het Westen wordt gezien een internationale bedreiging.  Een ander  groot probleem van het regime is dat de olie, de enige bron van buitenlandse inkomsten, snel opdroogt.

Egypte maakt zich op voor meer protesten

In de Egyptische hoofdstad Kairo hebben demonstranten vannacht tot vroeg in de ochtend op verschillende plaatsen in de clinch gelegen met de oproerpolitie. Vandaag wordt een derde dag van protest verwacht.