Sony PlayStation gaat strijd aan met Angry Birds

Sony gaat de concurrentie aan met populaire apps als Angry Birds. Straks kan je  Android-telefoon PlayStation-games spelen. Wat zijn de Japanners van plan?

Je zou het bijna vergeten met de overdaad aan smartphones en tablet pc’s, maar Sony’s Portable PlayStation (PSP) heeft een grote schare fans. Volgens de laatste cijfers zijn er 65 miljoen van verkocht. Het zijn er nog lang niet zo veel als de Nintendo DS, waarvan er meer dan 145 miljoen verkocht zijn. Kortom: onderweg gamen is populair.

Mobieltje verandert game-markt

Maar de mobiele telefoon blijkt een grote concurrent voor beide Japanse spelcomputermakers. Spelletjes om onderweg de tijd te doden speel je immers makkelijk op een smartphone of een iPod Touch. Goedkope games zijn verreweg het populairst in de verschillende softwarewinkels voor de telefoons van Apple, Google, Microsoft en Nokia. Met als overall winnaar Angry Birds, de kwetterende kamikaze-vogeltjes. Waarom zou je een aparte spelcomputer kopen als je al een smartphone vol games op zak hebt? De komst van tablet pc’s als de iPad en de Galaxy Tab maakt de positie van gespecialiseerde spelcomputers nog lastiger. Tablets beschikken ook over bewegingssensoren die het spelen van bijvoorbeeld een racespelletje een stuk makkelijker maken. En ze hebben een lekker groot scherm. Niet zo gek dat de iPad afgelopen kerst zo’n populair cadeau bleek voor (verwende) kinderen.

Dan maar meedoen

Nintendo gaat de strijd aan door 3D aan zijn DS toe te voegen (die nu dus 3DS heet). Na de weinig populaire PSP Go kiest Sony voor een interessantere strategie: het bedrijf presenteerde vandaag in Japan PlayStation Suite, een programma dat het mogelijk maakt om gerenommeerde PlayStation-titels te spelen op Android-apparaten zoals telefoons en tablet pc’s. Je kunt dan kiezen of je een spelletje als Angry Birds installeert of  een volledige PSP-game aanschaft. Als klanten ervoor kiezen om geen spelcomputer meer te kopen, dan kan er in ieder geval nog geld verdiend worden met software, denkt Sony. En wie weet worden ze door de PlayStation spellen wel zo enthousiast dat ze later toch nog voor Sony hardware kiezen.

PS Suite moet in 2011 een feit zijn. Het is een opvallende beslissing van Sony: het breidt uit naar een open besturingssysteem terwijl het elektronicaconcern lang de nadruk legde op gesloten software en eigen(-zinnige) formaten als Atrac3 en de memorystick. Prijzen van de spellen op de PS Suite zijn nog niet bekend. De hardware moet wel snel genoeg zijn  - vooral de grafische kwaliteit luistert nauw - en goedgekeurd worden door Sony Computer Entertainment (SCE):

“In providing the PlayStation experience on Android based portable devices, SCE will commence a “PlayStation®Certified” license program for hardware manufacturers. Through this program, SCE will offer necessary support, including development support as well as logo licensing, to ensure the delivery of PlayStation quality experience across various devices.”

De Next Generation Portable PlayStationDe Next Generation Portable PlayStation

Nieuwe portable gamemachine

Daarnaast stelde Sony vandaag ook nieuwe hardware voor: de NGP, oftewel Next Generation PlayStation Portable. Reken op quadcore ARM-processor, een 5 inch OLED-scherm en 3G, Wifi en Bluetooth verbinding. Het wachten is nog op de PlayStation-telefoon (zie het filmpje van de Sony Ericsson Z1 hieronder). Misschien wordt die bewaard tot het Mobile World Congress volgende maand. Maar het is de vraag of de Z1 nog wel nodig als je PS Suite op je Android toestel geïnstalleerd hebt.