Debat begonnen, ‘GroenLinks akkoord met missie’

Fractievoorzitter Jolande Sap (GroenLinks) na afloop van het fractieberaad over de missie naar Kunduz. Foto Roel Rozenburg / NRC Handelsblad.

Een meerderheid van de Tweede Kamer gaat zeer waarschijnlijk akkoord met de door het kabinet voorgestelde Nederlandse politiemissie in Kunduz. Nadat de ChristenUnie eerder vanavond liet weten akkoord te gaan, eindigde even voor half tien vanavond ook het fractieberaad van GroenLinks.

Hoewel fractievoorzitter Sap nog niet wilde zeggen of haar partij voor of tegen de missie stemt, melden bronnen aan de NOS dat GroenLinks akkoord gaat. Ook onze politiek redacteur Mark Kranenburg, die het debat voor NRC Handelsblad volgt, zei eerder vanavond op basis van bronnen rond GroenLinks dat “alles erop wijst dat de missie voldoende steun krijgt”.

Debat met Rutte nu bezig
Het plenaire slotdebat over Kunduz, met onder meer premier Rutte, is inmiddels begonnen en is live te volgen op Politiek 24. De steun van GroenLinks, de ChristenUnie en D66 is cruciaal omdat gedoogpartner PVV tegen de nieuwe missie naar Afghanistan is.

Eerder vanavond deed minister Rosenthal de Kamer de toezegging dat Nederland bij de Afghaanse regering de garantie gaat vragen dat de op te leiden politieagenten niet militair worden ingezet. Voor onder meer GroenLinks en de ChristenUnie was dit een zwaarwegend punt.