Célestin verliest machtsstrijd Haïti

Onder zware internationale druk heeft de leiding van de Haïtiaanse regeringspartij INITE gisteren bekendgemaakt dat haar presidentskandidaat Jude Célestin zich zal terugtrekken uit de verkiezingen. Hiermee buigt de partij van de vertrekkende president René Préval voor de kritiek dat er sprake was van fraude tijdens de eerste ronde in november vorig jaar.

Na de terugtrekking van Célestin (48), voorheen directeur van de overheidsdiensten voor wegenbouw en werktuigen, komt er een tweede, beslissende ronde tussen favoriet Mirlande Manigat en Micky Martelly. Manigat (70) is vice-rector van de universiteit Quisqueya in Port-au-Prince en de echtgenote van oud-president Leslie Manigat. Martelly (49) is een populaire popzanger in Haïti.

De omstreden eerste presidentsverkiezingen sinds de aardbeving in 2010 worden nauwgezet gevolgd door de internationale gemeenschap. Haïti’s nieuwe staatshoofd wordt medeverantwoordelijk voor de wederopbouw met 7 miljard euro aan toegezegde internationale hulpgelden.

Zowel de VN als internationale donoren drongen aan op Célestins vertrek nadat controleurs van de Organisatie van Amerikaanse Staten verkiezingsfraude ontdekten. Volgens de officiële uitslag eindigde Célestin als tweede en Martelly als derde met minder dan 1 procent verschil.

Célestin had zich gisteravond nog niet formeel teruggetrokken bij de Provisorische Kiesraad. Volgens sommige Haïtiaanse media verzet Célestin zich nog tegen het besluit van zijn partij. (AP, AFP)