‘Cable’ van nazi-Duitsland toont succes van desinformatie rond D-day

A still photograph from the series "The War", the new documentary film from Ken Burns and Lynn Novick, shows American soldiers landing on the beach on D-Day in Normandy, France on June 6, 1944. Burns, one of America's greatest visual historians, unveils his most ambitious television project yet on Sunday, a seven-part, 15-hour documentary that tells the story of World War II "from the bottom up". Six years in the making, "The War" explores one of the most devastating episodes in human history from a purely American perspective, as told by dozens of otherwise ordinary men and women who lived through the conflict. REUTERS/U.S. National Archives and Records Administration/PBS/Handout (UNITED STATES). EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS.
A still photograph from the series "The War", the new documentary film from Ken Burns and Lynn Novick, shows American soldiers landing on the beach on D-Day in Normandy, France on June 6, 1944. Burns, one of America's greatest visual historians, unveils his most ambitious television project yet on Sunday, a seven-part, 15-hour documentary that tells the story of World War II "from the bottom up". Six years in the making, "The War" explores one of the most devastating episodes in human history from a purely American perspective, as told by dozens of otherwise ordinary men and women who lived through the conflict. REUTERS/U.S. National Archives and Records Administration/PBS/Handout (UNITED STATES). EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. Still uit de documentaireserie "The War". (Beeld: Reuters)

Een document dat recentelijk uit de archieven van het Britse encryptie-instituut Bletchley Park is opgedoken laat nog eens zien hoe nazi-Duitsland misleid werd voorafgaand en na de geallieerde invasie op de kust van Normandië.

Bekend was al dat de Duitsers zich hebben laten foppen door desinformatie over een aanstaande geallieerde invasie in Pas-de-Calais. In het gevonden document, een destijds onderschept bericht van de Duitse inlichtingendienst, is te lezen hoe de nazi’s in de veronderstelling verkeerden dat er “75 legereenheden” klaar stonden voor de invasie. Veel meer dan er in werkelijkheid waren. Allemaal niets nieuws, maar zeer aardig om te lezen in ruw materiaal.

De geallieerden besloten mede op basis van de informatie van het instituut Bletchley Park om de belangrijkste militaire operatie uit de geschiedenis in gang te zetten. Vele levens zijn door de informatie van dit instituut gespaard gebleven en het is niet overdreven te zeggen dat Bletchley Park de koers van de geschiedenis ten goede veranderd heeft, aldus de BBC. De Britse omroep schreef er dit intrigerende verhaal over.