BuZa wil geen zaken tegen hoog bezoek

Ministerie van Buitenlandse Zaken zoekt manieren om de Wet internationale misdrijven te omzeilen.

Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) onderzoekt hoe kan worden voorkomen dat buitenlandse overheidsfunctionarissen in Nederland worden vervolgd voor het schenden van mensenrechten. Dat blijkt uit een geheime memo van het ministerie, dat KRO Reporter gisteren publiceerde.

Aanleiding is de procedure die de Molukse regering in ballingschap (RMS) vorig jaar aanspande tegen president Yudhoyono van Indonesië, die daarom zijn bezoek afzegde. In de memo noemt het ministerie die actie „een onwenselijke situatie”.

Nederland heeft zich altijd sterk gemaakt voor berechting wegens internationale misdrijven. Volgens de Wet internationale misdrijven (WIM) kunnen buitenlandse overheidsfunctionarissen in Nederland worden vervolgd. Alleen staatshoofden, premiers en ministers van Buitenlandse Zaken zijn immuun voor vervolging.

Uit de memo blijkt hoe het ministerie met de gevolgen van de wet in zijn maag zit. De dienst juridische zaken onderzocht in opdracht van de minister bijvoorbeeld de mogelijkheid van een „generieke wet” of van „een kortlopend verdrag” om immuniteit te verlenen aan bezoekende functionarissen. Dat laatste brengt wel „een aanzienlijk publicitair risico” met zich mee, aldus de memo.

Hoogleraar internationaal recht Menno Kamminga noemt het advies een wet hiertoe te ontwikkelen „merkwaardig”. Hij zegt: „Nederland heeft de verplichting internationale misdrijven aan te pakken. Het is illusoir te onderzoeken of je daar onderuit kunt.” (NRC)