'Bod Xinmao was niet netjes'

Draka’s nieuwe eigenaar Prysmian rekent op grote synergievoordelen. Even werd het spannend, toen de Chinezen een bod deden.

De man die sinds tien jaar Prysmian leidt toont zich tevreden. Ook de aandeelhouders van Draka hebben ingestemd met de vorming van ’s werelds grootste groep voor kabelproductie – zij het schoorvoetend. Topman Valerio Battista spreekt van een perfecte match tussen Prysmian en Draka: „Zowel qua producten, klanten en geografische positionering sluiten we goed op elkaar aan.” De nieuwe kabelgroep wordt leider in alle wereldmarkten, zegt Battista: onderzeese hoogspanningskabels, speciale kabels en glasvezelkabels voor breedband en telefonie. Hij ziet ruimte voor groei en verwacht jaarlijks synergiewinsten van 100 miljoen euro. „Dat is extra waarde voor de aandeelhouders.”

Wat gaat u doen met Draka?

„Eerst moet het bod worden geëffectueerd. Dan komen er honderd dagen om vast te stellen hoe we de integratie van de bedrijven de komende drie jaar gaan realiseren. We zullen in Nederland geen bedrijven sluiten, er is geen sprake van overlap. Prysmian heeft alleen een fabriek in Delft en die doet andere dingen dan de vestigingen van Draka in Nederland.”

Dus er vallen geen ontslagen?

„Wereldwijd hebben we dat tot 2012 gegarandeerd, voor Nederland tot 2014. Maar ook daarna zou er in Nederland geen noodzaak moeten zijn om vestigingen te sluiten, al kennen we de Nederlandse realiteit nog niet precies en hangt alles altijd van de markt af.”

De Italiaanse pers schreef huiverig over het feit dat Draka’s grootaandeelhouder Flint de grootste aandeelhouder van Prysmian wordt. Kent u die bezorgdheid?

„Nee. Ik ben blij dat Flint in het bedrijf komt.”

Diezelfde Italiaanse pers suggereert dat Flint al werkt aan de verkoop van aandelen Prysmian.

„Het zou me niet verbazen. Dat was ook hun opzet toen het Franse Nexans nog in beeld was voor Draka. Toen was Flints inzet: verkopen om te verkopen.”

Er is veel te doen geweest over het bod van Xinmao op Draka. Een bod dat fors hoger was. De Italiaanse eurocommissaris Tajani vreesde verlies van kennis aan het buitenland. Prysmian tekende informeel protest aan bij de EU.

Heeft u gelobbyd om de Chinezen tegen te houden?

„Nee. We hebben wel duidelijk gemaakt dat de operatie onevenwichtig zou zijn. Xinmao heeft nog niet een tiende van de omvang van Prysmian. Het bleef onduidelijk hoe dat bedrijf een bod van 1,6 miljard euro kon doen. Een miljard om de aandelen over te nemen en nog eens 500 tot 600 miljoen euro om de schulden van Draka te herfinancieren. Geen bank werkt daar aan mee. Een bod doen zonder geld te hebben is niet netjes. Toch heeft men zo’n poging gewaagd, waardoor wellicht ook aandeelhouders op het verkeerde been zijn gezet. Voor het bod had Xinmao minimaal 300 miljoen eigen kapitaal nodig. Het bleef onduidelijk wie dat geld er in zou steken. De deal is niet doorgegaan omdat deze niet duurzaam was.”

U hamerde er op dat Draka’s patent op de productie van glasfiber in Europa moest blijven. Waarom?

„Naast Draka hebben een bedrijf in Japan en de VS een vergelijkbaar patent. Deze glasvezelkabeltechnologie wordt de komende jaren een van de strategische componenten voor de telecom.”

Anders wordt het duurder om die kabels aan te leggen?

„Ja, maar het kan ook zo zijn dat iets niet meer te koop is.”

Gaan de Italiaanse en de Nederlandse bedrijfscultuur goed samen?

„We zijn beide internationaal. Prysmian en Draka kennen elkaar al jaren. We hebben goede contacten. Ik verwacht geen cultuurproblemen bij de integratie.”