Bij hitte gelooft men meer dat aarde opwarmt

Want: een situatie die overeenkomt met hoe je je voelt, kun je je beter voorstellen.

Naarmate mensen het zelf warmer hebben (op een warme dag of in een warme kamer), geloven ze sterker dat de aarde opwarmt door klimaatverandering. En naarmate mensen zelf dorstiger zijn, geloven ze sterker dat verwoestijning en droogte de beschikbaarheid van drinkwater bedreigen. Dat komt, schrijven Amerikaanse psychologen binnenkort in het tijdschrift Journal of Personality and Social Psychology, doordat ze zich een situatie die overeenkomt met hun eigen lichamelijke gewaarwordingen beter kunnen voorstellen. Daardoor is zo’n situatie voor hen waarschijnlijker. Priming met woordpuzzeltjes met woorden als ‘hitte’ of ‘drinken’ had geen effect; cruciaal was de lichamelijke ervaring. (NRC)