België: koning akkoord met ontslag bemiddelaar

Tweede keer in drie weken tijd dat Vande Lanotte ontslag indiende.

Johan Vande Lanotte, de Koninklijke bemiddelaar bij de Belgische kabinetsformatie, heeft gisteren voor de tweede keer – en dit keer met succes – zijn ontslag aangeboden bij koning Albert II. „Er was geen reëel perspectief op vooruitgang”, zei hij.

Vande Lanotte zat de hele dag samen met de voorzitters van de vier Vlaamse partijen (N-VA, CD&V, SP.A en Groen!) om een uitweg te zoeken uit de impasse tussen de Vlamingen en de Walen.

Dinsdag sprak hij al met de Waalse partijen PS, CDH en Ecolo. Maar die ultieme poging, met betrekking tot de gezondheidszorg, mislukte.

Het was de tweede keer in drie weken tijd dat Vande Lanotte zijn ontslag bij de koning indiende. Op 6 januari gooide hij de handdoek voor de eerste keer in de ring. Afgelopen zondag demonstreerden de Belgen nog massaal tegen de trage regeringsvorming.

De onderhandelingen tussen de Vlaamse en Franstalige partijen over een beleidsnota voor de zesde grote staatshervorming van België liepen eerder vast, omdat de Vlaamse partijen N-VA en CD&V een aantal wezenlijke aanpassingen van de nota eisten. De hervorming heeft als kern het overdragen van meer verantwoordelijkheden aan de deelstaten Vlaanderen en Wallonië. (NRC)