Bekende homoactivist in Oeganda vermoord

De in Oeganda bekende homoactivist David Kato is gisteren vermoord. Kato (43) werd in zijn huis nabij de hoofdstad Kampala met een zwaar object op het hoofd geslagen door een indringer. De lokale politie heeft de moord bevestigd.

Het is nog onbekend of er een verband is met recente antihomocampagnes in Oeganda. De politie zegt naar de moordenaar te zoeken. Homoseksualiteit is in heel Afrika een taboe, maar in weinig landen worden homo’s zo openlijk verketterd als in Oeganda.

Kato won deze maand een rechtszaak die hij met twee andere activisten had aangespannen tegen het Oegandese weekblad Rolling Stone. Dat publiceerde in oktober namen en foto’s van (veronderstelde) homoseksuelen onder de kop ‘Hang ze op!!’ De rechter noemde de oproep „een immense aantasting” van de „menselijke waardigheid”. Kato verscheen ook in Rolling Stone.

Kato sprak zich vorig jaar uit tegen een wetsvoorstel om sommige vormen van homoseksueel contact te bestraffen met de dood. Het voorstel maakte wereldwijd protest los. De doodstraf wordt naar verwachting niet ingevoerd.