Begrotingstekort VS naar recordniveau

De Verenigde Staten stevenen af op het grootste begrotingstekort ooit. Als er niet ingegrepen wordt, zal het gat tussen inkomsten en uitgaven dit jaar 1.480 miljard dollar (1.020 miljard euro) ofwel 9,8 procent van het bruto binnenlands product bedragen. Dat heeft het begrotingsbureau van het Amerikaanse Congres gisteren bekendgemaakt.

In 2010 kampten de VS met een begrotingstekort van 1.400 miljard dollar. Dat is gelijk aan 8,9 procent van het bruto binnenlands product. Ter vergelijking, Nederland had vorig jaar een begrotingstekort van 5,8 procent.

Het begrotingsbureau verwacht dat het economisch herstel in de VS dit jaar doorzet. Naar verwachting groeit de economie met 3,1 procent dit jaar en 2,8 procent volgend jaar. Bedrijven en huishoudens gaan meer investeren en de opbrengst van buitenlandse handel neemt toe, aldus het begrotingsbureau. De groei wordt ook gedreven door de belastingvoordelen die president Obama eind vorig jaar onder Republikeinse druk verlengde. Door de belastingvoordelen die president Bush afkondigde tijdens de recessie te verlengen, dalen de inkomsten en neemt het begrotingstekort toe.

De werkloosheid blijft relatief hoog, verwacht het begrotingsbureau. Afgelopen maand was 10,4 procent van de beroepsbevolking werkloos. Dit zal dalen naar 9,2 procent eind dit jaar en 8,2 procent eind volgend jaar als er presidentsverkiezingen plaatsvinden.

Dat het economisch herstel in de VS broos is, blijkt ook uit het rentebesluit van de Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken. De Fed gaat door met het opkopen van staatsleningen. Het doel is de rentestand te drukken, waardoor bedrijven en consumenten goedkoop geld kunnen lenen. Het geleende geld moeten ze weer investeren en uitgeven. Zo probeert de Fed het economisch herstel te stimuleren. In totaal wil de Fed voor 600 miljard dollar aan staatsleningen opkopen.

Naast de hoge werkloosheid is vooral de situatie op de Amerikaanse huizenmarkt zorgelijk, stelde het beleidscomité van de Fed dat de rentebesluiten neemt. Uit een rapport van een Amerikaans onderzoeksbureau bleek gisteren dat het aantal woningexecuties in 149 van de 206 grootste Amerikaanse stedelijke gebieden het afgelopen jaar gestegen is.

De Fed maakt zich geen zorgen over inflatie, het grote gevaar van het injecteren van geld in de economie. „Grondstoffenprijzen zijn gestegen, maar inflatieverwachtingen blijven stabiel”, aldus de leden van het beleidscomité. Als de gestegen prijzen van grondstoffen niet worden meegewogen, is de inflatie juist afgenomen, meent de Fed.

Eerder deze maand waarschuwde Jean Claude Trichet, president van de Europese Centrale Bank, wel voor inflatie. Hij verwacht dat het niveau van prijsstijgingen de komende tijd boven de 2 procent zal liggen.