BBC World Service snijdt kwart van de banen weg

Ook de kortegolfradio-uitzendingen in Rusland en China worden geschrapt.

BBC World Service schrapt zijn uitzendingen in vijf talen. Van de 2.400 banen bij de Britse wereldomroep zullen er 650 verdwijnen. Dat heeft de omroep gisteren bekendgemaakt.

Ook de kortegolfradio-uitzendingen in Rusland en China worden geschrapt. Gevreesd wordt dat juist in deze twee landen, waar onafhankelijke media worden gecontroleerd, de bezuinigingen gevolgen hebben.

De inkrimping is het gevolg van bezuinigingen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar de World Service tot 2014 onder valt. De uitzendingen in Servisch, Albanees, Macedonisch, Portugees voor Afrika en Engels voor de Caraïben worden geschrapt. Ook zal een aantal uitzendingen alleen via internet te beluisteren zijn.

In de Daily Telegraph zei BBC-directeur Mark Thompson: „Nieuwsconsumptie verandert. Kortegolfradio wordt steeds minder beluisterd – we zien nu al dat FM-uitzendingen in veel landen belangrijker zijn voor het bereiken van een publiek. Het gebruik van tv, het web en mobiele telefoons groeit bijna overal.”

De World Service werd in 1932 opgericht om Britse normen en waarden en democratische denkbeelden te verspreiden. Thompson: „Waar eens de BBC World Service een vitale verbindingslijn was, is onze rol door vrije, binnenlandse media minder belangrijk geworden.” Ruim 241 miljoen mensen luisteren of kijken naar de Britse wereldomroep. (NRC)