Baby's houden van kinderlijke praters

Mensen die motherese praten houden de aandacht van baby’s langer vast, blijkt uit onderzoek.

Baby’s van vijf maanden oud voelen zich sterker aangetrokken tot volwassenen die op een kinderlijke manier tegen hen praten dan tot volwassenen die op een normale manier tegen hen praten. Als een volwassen vrouw op een filmpje ‘kinderlijk’ praat – hogere tonen, meer variatie in toon, langzamer, meer pauzes – blijven baby’s naar haar kijken als ze uitgepraat is en richtten ze hun aandacht niet op de tweede (zwijgende) persoon. Na ‘volwassen’ praat verschuiven de baby’s hun aandacht wel naar de andere persoon in beeld. Een kinderlijke manier van tegen een baby praten wordt ook wel motherese genoemd, al doen niet alleen moeders het. Ook andere verzorgers stappen er automatisch op over als ze met een jong kind praten. Kennelijk helpt het kinderen niet alleen om taal en emoties te leren, maar is het voor baby’s ook een teken dat een volwassene geschikt is om mee om te gaan, concluderen psychologen in het januarinummer van Developmental Psychology. (NRC)