Aandeel KPN lijkt op een obligatie

KPN-baas Scheepbouwer beloofde in 2001 rust. Dat heeft de belegger gekregen: weinig spektakel, wel een solide dividend.

Voor het laatst mocht KPN-topman Ad Scheepbouwer gisteren de resultaten van het telecombedrijf KPN presenteren. Dit jaar vertrekt hij. Het was een weinig spectaculaire bijeenkomst. Ingetogen, rustig, zo presenteerde Scheepbouwer de resultaten. De omzet daalde een beetje, het afgelopen jaar. Ook de winst daalde in vergelijking met vorig jaar, maar toen was er sprake van een eenmalige belastingmeevaller.

Analisten en beleggers reageerden niet ontevreden op de resultaten van KPN. In reactie op de cijfers noemt een analist van vermogensbeheer Theodoor Gilissen het aandeel KPN „aantrekkelijk gewaardeerd”. De beleggers krijgen ook over het afgelopen jaar weer een mooi dividend uitgekeerd. Daarnaast kocht KPN het afgelopen jaar voor 1 miljard euro eigen aandelen in. Ook dat was goed nieuws voor de beleggers. En gisteren maakte KPN bekend dat het dit jaar opnieuw voor 1 miljard aan eigen aandelen zal gaan inkopen.

En zo is beleggen in KPN de afgelopen jaren onder Scheepbouwer een relatief veilige investering geworden. Toen Scheepbouwer in 2001 topman werd, verkeerde het bedrijf in een crisis. De beurskoers van het bedrijf was ingestort en door de gevoerde expansiestrategie ging KPN gebukt onder een zware schuldenlast.

Scheepbouwer ging het anders doen. De schulden van het bedrijf moesten naar beneden. Minder personeel. Lagere kosten. Groei in het buitenland was niet langer het doel. Kwestie van consolideren en alleen nog heel selectief expanderen in het buitenland. Nederland werd weer de belangrijkste markt voor KPN.

In 2001 bedroeg de schuld van het bedrijf rond de 25,8 miljard euro. De afgelopen jaren heeft het bedrijf consequent de schulden afgelost. In de balans die KPN gisteren presenteerde is de schuld afgenomen tot 12,6 miljard euro. Beleggers kunnen er de laatste jaren vanuit gaan dat KPN een mooi dividend uitkeert. En dat het elk jaar een beetje meer wordt.

Over het afgelopen jaar krijgen de aandeelhouders van het telecombedrijf 0,80 euro per aandeel. Tegen de slotkoers van 11,49 euro van gisteren levert dat een dividendrendement 6,95 procent op. Flink boven de rente op spaargeld dat bij verschillende banken tussen de 3,2 en maximaal 4 procent zit. Voor volgend jaar verwacht KPN het dividend te kunnen verhogen naar 0,85 euro per aandeel. Dat betekent een rendement van 7,4 procent tegen de huidige koers van het aandeel.

KPN haalde het afgelopen jaar vooral een goed resultaat in het buitenland, zoals Duitsland, België, Frankrijk en Spanje. De totale omzet over 2010 bedroeg 13,4 miljard euro. Een daling van 0,8 procent in vergelijking met 2009. Van de omzet kwam 4,2 miljard uit de buitenlandse activiteiten. dat betekende nog wel een kleine stijging, van 100 miljoen in vergelijking met 2009. De winst kwam uit op 1,8 miljard euro. Die bedroeg in 2009 nog 2,2 miljard, maar dat was inclusief een eenmalige belastingmeevaller van 705 miljoen euro.

In Nederland heeft KPN niet veel kansen meer om veel groei te boeken. De investeringen van KPN in Nederland zijn er daarom ook vooral op gericht om de vaste en mobiele netwerken van het bedrijf sneller en beter te maken.

KPN-topman Scheepbouwer had het in 2001 beloofd. Rust in de tent, dat zou er komen. Voor het personeel werd het vervolgens niet echt rustig. Tussen 2005 en 2010 verdwenen er 9.385 voltijdbanen bij het bedrijf. Maar voor beleggers werd het bedrijf wel overzichtelijk.