10.000 euro voor het beste gedicht 2011

Van Loenen tussen Gerrit Komrij en Ramsey Nasr. Capitol Photos Amsterdam - Henk van Loenen uit Vianen won 10.000 euro met zijn gedicht " Onder de sterren' . Uit 10.000 gedichten werd zijn gedicht onder leiding van juryvoorzitter Gerrit Komrij uitgekozen tot het beste gedicht van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd 2011. CAPITAL PHOTOS GERALD VAN DAALEN
Van Loenen tussen Gerrit Komrij en Ramsey Nasr. Capitol Photos Amsterdam - Henk van Loenen uit Vianen won 10.000 euro met zijn gedicht " Onder de sterren' . Uit 10.000 gedichten werd zijn gedicht onder leiding van juryvoorzitter Gerrit Komrij uitgekozen tot het beste gedicht van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd 2011. CAPITAL PHOTOS GERALD VAN DAALEN Capital Photos;Gerald van Daale

„Het is een beetje stom dat ik me onder mijn eigen naam heb ingeschreven”, zegt Henk van Loenen. De winnaar van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd zou zo graag aan de pr werken van Juliën Holtrigter, de naam waaronder hij vier poëziebundels publiceerde bij De Harmonie. „Geld overmaken van een rekening op mijn eigen naam voor een andere naam: dat gaat mis, dacht ik”, zegt de 64-jarige gepensioneerde tekenleraar uit Vianen.

Zes gedichten stuurde hij in, net als vorig jaar, toen hij niets won. Dit jaar werd zijn Onder de sterren als beste gedicht gekozen uit een stapel van 10.000, ingestuurd door 2300 deelnemers. De keuze werd gemaakt door een jury onder leiding van Gerrit Komrij. Van Loenen/ Holtrigter kreeg er tienduizend euro voor. Voor 3 euro per gedicht mag iedereen meedoen: amateurs en professionals. Bij de beste tien zat nog één beroeps: Willem Thies, in 2006 winnaar van de Buddinghprijs.

Onder de sterren is „nogal autobiografisch”, zegt Van Loenen. Het begint met: „Onder de sterren geslapen. Lang in de tijd/ liggen kijken, in de ijlende krijsende ruimte./ De vreemde vreugde die dat ondenkbare schept.” Dan vertelt de dichter over een foto vanuit een kuil genomen, zijn dode vader, en zijn ex die hij onverwacht als assistente boven zich zag toen hij in de stoel van de tandarts lag. De liggende positie van de kijker keert steeds terug. „Ik schrijf meestal op ons dakterras en dan heb je ’s avonds soms zicht op een prachtige sterrenhemel. Dat inspireerde me.”

Het gedicht verwoordt machteloosheid en verlangen naar vrijheid. „Mijn vader is jong overleden”, zegt hij. „Daar blijf ik mee bezig. Hij is nog ergens in deze dimensie. En dat met mijn ex is echt gebeurd, jaren geleden al weer. Het paste goed, vanwege het naar boven kijken dat steeds terugkomt in het gedicht.”

Veel media-aandacht heeft hij als Juliën Holtrigter niet gehad, maar hij hoopt dat dit nu verandert. „Vorig jaar schreef Rob Schouten in het poëzietijdschrift Awater iets aardigs over mijn vierde bundel. Sindsdien durf ik mezelf dichter te noemen.”

Ron Rijghard