Zware straffen voor Servische hooligans

Een groep gewelddadige aanhangers van de voetbalclub Partizan Belgrado is gisteren veroordeeld tot gevangenisstraffen van vier tot 35 jaar omdat zij schuldig zijn bevonden aan de dood van een Franse supporter.

Het slachtoffer, de 28-jarige Brice Taton, werd op 17 september 2009 aangevallen voor een café in Belgrado. Taton was zijn club Toulouse gevolgd voor een uitwedstrijd in de Europa League.

Nog vóór de wedstrijd werd het groepje Toulouse aanhangers waarmee Taton op stap was, aangevallen. Veertien man dreven Taton in het nauw, sloeg hem met ijzeren staven en gooiden hem daarna van een trap af. Hij overleed na twaalf dagen in het ziekenhuis.

Servische voetbalfans zijn de afgelopen jaren herhaaldelijk in opspraak gekomen wegens rellen. Vorig jaar is de strafwet aangepast om zwaardere straffen mogelijk te maken tegen hooligans. Veel gewelddadige Servische voetbalfans zijn politiek gezien extreem-rechts.

Advocaten voor de veertien veroordeelden (twee verdachten werden bij verstek veroordeeld) zeiden dat zij in hoger beroep zullen gaan. Volgens hen zijn de rechters door de politiek onder druk gezet.

De voorzitter van een stichting die naar het slachtoffer is vernoemd, Philippe Maury, vertelde in Toulouse dat de straffen zwaarder zijn dan verwacht. (AFP, AP)