Zuid-Holland voert ov-chip gewoon in

De provincie Zuid-Holland voert de ov-chipkaart op 3 februari gewoon in, zoals gepland. Ondanks de berichten dat de kaart makkelijk gekraakt kan worden.

De kaart voldoet aan de landelijke norm en de chip vormt een goed betaalsysteem, aldus gedeputeerde Van Dijk tegenover de NOS. Per 3 februari verdwijnt de strippenkaart definitief uit Zuid-Holland en is de ov-chipkaart het enige vervoersbewijs.

OV-chipkaart gekraakt
Gisteren werd bekend dat de ov-chipkaart makkelijk te kraken is. Dat bleek uit onderzoek van IT-onderzoeksjournalist Brenno de Winter en de NOS. Het enige wat nodig is, is een eenvoudig Windowsprogramma en een kaartlezer van dertig euro. Al weken reizen mensen met tien gemanipuleerde kaarten.

Spoeddebat
De PvdA en de SP zetten hun vraagtekens bij invoering van de ov-chipkaart in Zuid-Holland. SP-Kamerlid Bashir wil dat het verder opdringen van de kaart onmiddellijk wordt gestopt. Hij eist een nieuwe kaart met betere beveiliging en wil dat er tot die tijd geen extra reizigers meer worden verplicht om een “onveilige ov-chipkaart” aan te schaffen. De PvdA en SP hebben een spoeddebat over de kwestie aangevraagd.