Zelfs met Cruijff-rol

Bekend ritueel: prestaties blijven uit, anderen proberen de macht over te nemen.

Van Hanegem vervult bij Feyenoord de laatste weken de Cruijff-rol.

Het gedwongen vertrek van technisch directeur Leo Beenhakker was volgens algemeen directeur Eric Gudde „onontkoombaar” geworden. Beenhakker immers had de leiding van de club een week geleden bij een persconferentie geschoffeerd toen hij zijn frustraties uitte over het niet verlengen van zijn contract.

Feyenoord heeft een week nodig gehad om te bedenken dat de positie van Beenhakker onhoudbaar was geworden. Het tekent de paniekerige bestuurlijke situatie bij de club in Rotterdam-Zuid. Niet alleen de raad van commissarissen, de directie en de investeerders van de Vrienden van Feyenoord roeren zich. Ook trainer Mario Been, supporters en clubicoon Willem van Hanegem hebben een rol.

Het is een bekend ritueel in het betaald voetbal. Als de voetballers op het veld niet aan de verwachtingen voldoen, proberen anderen op de achtergrond de macht over te nemen. Bij Ajax leidde eerder dit seizoen kritiek van Johan Cruijff in De Telegraaf tot een kleine revolutie. Oud-spelers lieten zich verkiezen in de ledenraad, trainer Martin Jol stapte op en Frank de Boer kreeg de leiding. De directie van Ajax hield zich toen opvallend stil.

Van Hanegem vervult bij Feyenoord de laatste weken de Cruijff-rol. In zijn wekelijkse column in Algemeen Dagblad voerde ‘De Kromme’ langzaam de druk op. Van Hanegem beweerde dat Feyenoord, dat nu veertiende staat, met een paar gerichte aankopen zelfs mee zou kunnen doen om de landstitel. Zijn boodschap is: aan de spelers ligt het niet.

Beenhakker en Been zagen, net zo min als Jol bij Ajax voor Cruijff, een rol weggelegd voor Van Hanegem. Maar Beenhakker is nu vertrokken en de positie van Been is wankel.

Feyenoord is in gesprek met Martin van Geel, nu technisch directeur van Roda JC, over de opvolging van Beenhakker. Van Geel, oud-speler van Feyenoord, sluit een directe overgang uit, waarmee Feyenoord het nog maanden zonder technisch directeur moet doen. Ook Ajax zoekt nog naar een dergelijke functionaris. Naar verluidt heeft Pim Blokland, die namens de Vrienden van Feyenoord in de raad van commissarissen zit, contact met Van Hanegem. „Deze man en zijn mede-investeerders nemen de aanhang van Feyenoord serieus”, zo schreef Van Hanegem in zijn AD-column.

Feyenoord-president Van Well bestrijdt dat binnen Feyenoord een machtsstrijd op handen is. „De raad van commissarissen en directie zitten op exact dezelfde lijn als de Vrienden van Feyenoord. De investeerders laten de clubleiding hun werk doen.”

    • Michiel Dekker
    • Koen Greven