Twee doden bij demonstraties Egypte - zeker 500 man opgepakt

Oproerpolitie tegenover activisten bij de ingang van een perssyndicaat in Cairo. Foto AP / Ben Curtis

Bij het straatprotest dat gisteren en ook vandaag weer oplaaide in de Egyptische hoofdstad Kairo en andere steden zijn zeker vijfhonderd mensen opgepakt. Een demonstrant en politieagent kwamen om het leven waarmee het totaal aantal doden op vijf is komen te staan. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een bron bij het ministerie van Binnenlandse Zaken in Egypte. Persbureau AP spreekt zelfs van ruim 850 arrestanten en zes doden in totaal.

Vandaag stierven een demonstrant en een politieman tijdens een gevecht waarbij met stenen werd gegooid. Beide partijen maakten zich hieraan schuldig, meldt AP. De politie trad gisteren ook hard op tegen de duizenden betogers die tegen het autoritaire  regime van Hosni Mubarak protesteerden. Er vielen gisteren zeker drie doden – twee activisten en een politiemanen – en 250 gewonden.

Vandaag werd er een verbod op demonstraties en samenscholingen afgekondigd. Veel demonstranten negeren die waarschuwing. Volgens de Egyptische premier Ahmed Nazif reageert de politie vooralsnog “terughoudend”, zo meldt het staatspersbureau. Een demonstratie van ongeveer drieduizend man voor het gerechtsgebouw in Kario werd met politiebusjes uit een gedreven, meldt persbureau Reuters.

In Suez verzamelden zich honderden mensen voor  een mortuarium waar het levenloze lichaam van een van de gesneuvelde activisten zou liggen. Demonstranten daar eisten een autopsie.

Correspondent Trouw door politie in elkaar geslagen
Dagblad Trouw meldt dat zijn correspondent in Egypte in elkaar is geslagen door een groep van tien politieagenten. Hij zou zich hebben geïdentificeerd als journalist en zich niet in een groep demonstranten hebben opgehouden. Trouw spreekt daarom van “een gerichte actie”.

De Egyptische politie sloeg  gisteren en vannacht  met rubberkogels, waterkanonnen en traangas duizenden betogers uiteen. In Kairo en verscheidene andere steden hadden zeldzame protesten plaats tegen armoede, corruptie en onderdrukking. Geïnspireerd door de opstand in Tunesië, die  leidde tot het vertrek van president Zine al-Abidine Ben Ali, hadden activisten de dag van gisteren uitgeroepen tot ‘Dag van Woede’.

Midden-Oosten redacteur Carolien Roelants schrijft vandaag in NRC Handelsblad over de protesten.

Dergelijk protest in Egypte is zeldzaam, maar niet nieuw.  Betogingen tegen de gestegen voedselprijzen in 2008 in verscheidene steden liepen ook snel uit op protesten tegen het regime van van duizenden betogers die portretten van Mubarak van de muren scheurden. Maar ze werden al snel gesmoord door de inzet van een overmacht aan politie. De talrijke kleinere protesten  worden ook steevast op deze manier beëindigd. Maar  het  voorbeeld van Tunesië heeft de demonstranten nieuwe moed   gegeven. Net als in Tunesië  heeft Egypte een heel jonge bevolking – 60 procent is jonger dan 30 jaar. De werkloosheid bedraagt 10 procent; 90 procent van hen zijn jongeren. Het regime is oud en de repressie groot. Overal stijgen de voedselprijzen.

Maar de situatie is niet één-op-één te vergelijken met die in Tunesië, schrijft Roelants.

De Egyptische bevolking is minder hoog opgeleid dan de Tunesische – ongeveer een derde deel is analfabeet – en  de  internetdichtheid is geringer. Egypte telt  17 miljoen  aansluitingen op in totaal 80 miljoen inwoners,  Tunesië 3,6 miljoen  op 10 miljoen. En het leger staat veel dichter bij  het regime  dan in Tunesië het geval was.