Zaak-Henk H. niet heropend

De strafzaak tegen Henk H. hoeft niet te worden heropend. Dit concludeert de Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken (CEAS) na ruim twee jaar onderzoek.

H. is in 2004 door het Arnhemse gerechtshof tot twintig jaar cel veroordeeld voor de moord op de 37-jarige Pim Overzier. Diens lichaam werd in het voorjaar van 2001 gevonden in een bos bij Dronten. De doodsoorzaak is nooit vastgesteld.

Wegens twijfels over de schuldvraag vroeg rechtsfilosoof en oud-hoogleraar Ton Derksen de CEAS de zaak te onderzoeken. Die stemde daarmee in. De commissie spreekt zich niet uit over een vonnis, maar richt zich alleen op het onderzoek dat aan een strafzaak voorafgaat.

Derksen en andere critici opperden dat Overzier aan hartfalen zou zijn bezweken op een homo-ontmoetingsplaats, vlakbij de plek waar zijn lichaam gevonden werd. Bezoekers van de ontmoetingsplaats zouden hem hebben begraven om anoniem te blijven. De commissie: „Er is geen enkel bewijs gevonden dat Overzier homo-ontmoetingsplaatsen bezocht.” Ze noemt enkele stellingen van Derksen „op drijfzand gebaseerd”.

De CEAS stelt vast dat de veronderstelde lengtes van Henk H. en Overzier niet kloppen. Volgens Geert-Jan Knoops, advocaat van H., zou zijn cliënt te klein en te tenger zijn om Overzier te kunnen overmeesteren zonder sporen van geweld achter te laten. Volgens de commissie verschillen zij slechts vijf centimeter in lengte, in plaats van ruim twintig.

De commissie oordeelde eerder over geruchtmakende strafzaken tegen verpleegkundige Lucia de Berk en bejaardenverzorgster Ina Post. Het leidde in beide gevallen tot heropening en vrijspraak.

H., gearresteerd toen hij 56 was, heeft negen van zijn twintig jaar celstraf uitgezeten. Bij goed gedrag kan hij een derde strafvermindering krijgen. In dat geval komt hij over ruim vier jaar vrij.