Yad Vashem en Google maken Holocaust-archieven toegankelijk

Daags voor de officiële herdenkingsdag op 27 januari heeft Yad Vashem ruim 130.000 foto’s uit zijn omvangrijke Holocaust-archief online-beschikbaar gemaakt. Het Holocaust-instituut roept familieleden en bekenden op om persoonlijke verhalen in te sturen over hun naasten die op het beeldmateriaal voorkomen. Partner in het omvangrijke project is Google, dat middels optische identificatie-technologie het archief makkelijk doorzoekbaar maakte. ”We trachten onze archieven op innovatieve manieren beschikbaar te maken aan een breed publiek,” zegt Avner Shalev van Yad Vashem.

In 2004 al begon Yad Vashem met een wereldwijde campagne om zoveel mogelijk namen en levensgeschiedenissen te verzamelen van de 6,2 miljoen joden die zijn vermoord in concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het instituut beschikte al over een YouTube-kanaal met getuigenissen van overlevers en nabestaanden.