Wiki-fundi's

En jawel, de vraag welke schade het openheidsextremisme van WikiLeaks precies aanricht wordt meteen beantwoord. Al-Jazeera besloot afgelopen weekend dat het publiceren van de gedetailleerde notulen van de vredesbesprekingen tussen Israël en de PLO uit 2008, ook uitstekend past in het nieuwe heldendom van de kamikaze-klokkenluiders van WikiLeaks. Resultaat: elk miniem restje kans op nieuwe vredesbesprekingen is compleet om zeep geholpen.

Voilà, een voorbeeld van misschien wel de belangrijkste functie van geheime diplomatie: vrede, sjalom, salam, dat waar honderden miljoenen mensen wereldwijd om bidden en naar hunkeren. Als de geschiedenis van het Midden-Oostenconflict ons één ding leert, is het wel dat geheimhouding cruciaal is in elke succesvolle poging tot vrede. De vredesbesprekingen tussen Sadat en Begin, de Oslo-akkoorden, ze werden allemaal maandenlang in het geheim voorbereid. Toenadering was toen nog dusdanig omstreden dat die alleen kon plaatsvinden als er uitzicht was op succes. Politici moesten zich kwetsbaar kunnen opstellen, eerdere publieke krachttaal over onbespreekbare punten moest kunnen worden opgegeven, er moesten concessies worden gedaan, zonder het risico op direct onomkeerbare politieke consequenties. Alleen zo bereik je vrede. Achter een gordijn, niet in een stadion vol toeschouwers. Nietsontziende transparantie kent wel degelijk slachtoffers.

Ik weet niet of WikiLeaks de Palestine Papers had gepubliceerd als ze die in handen hadden gekregen. Maar er is niets op hun website wat me daaraan doet twijfelen: „Publishing improves transparency, and this transparency creates a better society for all people.” Zo eenvoudig stellen ze het. Maakt niet uit welk vredesoverleg er wordt getorpedeerd, niets gaat boven het heilige doel van de transparantie, tenzij mensen door het lek direct gevaar lopen.

Dus onder het mom van ‘don’t shoot the messenger’ lekt het door. Niet alleen de informatie die er wel toe doet, zoals de Watergates, de Abu Ghraibs, of filmpjes zoals ‘Collateral murder’, nee gewoon alles. 1.700 Palestine papers, 250.000 cables, bij elke onderhandeling moet het publiek op de tribune kunnen meeschreeuwen en politici kunnen afrekenen. „Transparency creates a better society.” Overal, altijd.

Rosanne Hertzberger

    • Rosanne Hertzberger