Waar naar toe op het IFFR?

De veertigste jubileumeditie van het International Film Festival Rotterdam gaat vandaag van start en duurt tot en met 6 februari. Filmredacteur Dana Linssen tipt een paar hoogtepunten.

Klik op de film voor de trailer.

22 Mei
Na de mokerslag van Ex Drummer duikt Koen Mortier in het wormgat van de tijd en onderzoekt de split second tussen leven en dood na een bomaanslag op een Brussels winkelcentrum.

Autobiografie lui Nicolae Ceausescu
Andrei Ujica’s spannende found-footage-montagefilm, geheel samengesteld uit propagandafilms die de Roemeense dictator voor zichzelf liet maken.

Blue Valentine
Dappere en duistere scènes uit een huwelijk met Ryan Gosling en Michelle Williams.

Club Zeus
David Verbeek filmt sneller dan wij kunnen kijken. Een half jaar na zijn Cannes-première R U There komt hij met het onafhankelijk en low budget opgenomen portret van een clubje host boys uit Shanghai.

Curling
Een van die jonge filmmakers om in de gaten te houden. Canadees Denis Côté geeft een bleek en uitgebeend portret van schoolmeisje en haar vader in thrillerachtige film die in Locarno werd bekroond.

Film Socialisme
Laatste film van Godard, ondoorgrondelijk meesterwerk of een zooitje gelegenheidsfilosofietjes over de stand van Europa? De critici kwamen er in Cannes niet uit. Over een ding was men het eens: een onvermijdelijke film.

Fleurs du mal
Zijn korte film Amin (2007) werd bekroond in Rotterdam en nu komt de Frans-Zweedse David Dusa met zijn eerste speelfilm: een liefdesgeschiedenis uit de krochten van het internet en overschaduwd door de geschiedenis.

Free Radicals: A History of Experimental Film
Zeer persoonlijke documentaire van filmmaker en activist Pip Chodorov over zijn vrienden en collega’s Stan Brakhage, Peter Kubelka, Jonas Mekas, kortom de iconen van de experimentele film.

Meek’s Cutoff
Kelly Reichardt volgt een groepje settlers door de woestijn van het Oregon van 1845. Vervreemdende antiwestern over hoe het westen niet werd gewonnen.

Poetry
Intiem en impressionistisch melodrama over tijd en vergetelheid van de Zuid-Koreaan Lee Chang-dong. Ouder wordende vrouw volgt poëziecursus om dat ene gedicht te kunnen schrijven waarin ze eindelijk kan zeggen wat ze wil.

Robinson in Ruins
Weldadig gefotografeerd, fictief documentaire essay, of wat voor andere mengvorm we ook moeten verzinnen voor een W.G. Sebald-achtige tocht over het Engelse platteland van Patrick Keiler.

Variations
Nathaniel Dorsky filmde halverwege de jaren negentig een shot van een plastic zak die over de straat danste en regisseur Sam Mendes ‘leende’ het voor wat het beroemde shot in American Beauty zou worden. Een heel retrospectief met meer van dat moois.