Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Geopolitiek

VN adviseren oprichting van piratentribunaal

De straffeloosheid van Somalische piraten moet een halt worden toegeroepen met speciale rechtbanken in de Somalische regio’s Puntland en Somaliland en in Tanzania.

Dat heeft de speciale adviseur van de Verenigde Naties inzake piraterij gisteren voorgesteld. De Veiligheidsraad gaat zich over het voorstel buigen.

„Piraten zijn op weg om de heersers van de Indische Oceaan te worden”, verklaarde de gezant, de Franse oud-minister Jack Lang, tegenover de Veiligheidsraad in New York. Lang onderzoekt sinds augustus op verzoek van de raad de mogelijkheden om piraten te vervolgen. Nu worden volgens hem „negen van de tien” opgepakte zeerovers vrijgelaten wegens gebrek aan geschikte locaties in de regio om hen te vervolgen. Veel landen met marineschepen bij Somalië weigeren opgepakte piraten mee te nemen voor vervolging in hun thuisland.

Circa dertig koopvaardijschepen met meer dan zevenhonderd opvarenden verkeren momenteel in de greep van piraten uit Somalië, een record.

Lang stelt voor om met internationale gelddonaties piratentribunalen op te zetten in Puntland en Somaliland. Piraten moeten daar dan vervolgd worden op grond van de Somalische wet.

In Puntland en Somaliland moeten ook twee gevangenissen komen met elk ruimte voor vijfhonderd personen, aldus Lang. Totdat deze capaciteit beschikbaar is, zouden opgepakte piraten vervolgd moeten worden in Tanzania.

Voor Somaliland kan het huisvesten van een piratentribunaal een manier zijn om het eigen aanzien te vergroten. Somaliland verklaarde zichzelf in 1991 onafhankelijk van de regering in de Somalische hoofdstad Mogadishu en is relatief vreedzaam, maar wordt door geen enkel land erkend.

Puntland is volgens Jack Lang bereid de huisvesting van een piratenrechtbank te bestuderen. In eerdere rapporten van de Verenigde Naties staat dat kabinetsleden in Puntland connecties onderhouden met piraten.