Uitgelicht

Concertopnamen van Meshell Ndegeocello. Radio 6, 23.02u.
Concertopnamen van Meshell Ndegeocello. Radio 6, 23.02u.

Film

Never Been Kissed (Raja Gosnell, 1999, VS). Vehikel voor Drew Barrymore. Verslaggeefster gaat undercover terug naar de middelbareschoolbanken. Daar lijkt haar eigen verleden als lelijk eendje zich te herhalen.RTL5, 20.30-22.30u.

Terminator 2: Judgement Day (James Cameron, 1991, VS). Peperduur vervolg op sciencefictionthriller drijft op destijds weergaloze speciale effecten. Cyborg Arnold Schwarzenegger neemt het op tegen de geavanceerde T-1000, een grote plas kwik die iedere gedaante kan aannemen. Ook met Linda Hamilton, Robert Patrick.RTL7, 20.30-23.00u.

The Mothman Prophecies (Mark Pellington, 2002, VS). Halfbakken thriller naar boek van John A. Keel over de legende van de mottenman, een mansgroot nachtvlinderachtig wezen dat onheil zou aankondigen. Met Richard Gere als rouwende weduwnaar en Alan Bates als geschifte geleerde. RTL8, 20.30-22.45u.

Silkwood (Mike Nichols, 1983, VS). Meryl Streep speelt monumentale titelrol in genuanceerd portret op menselijke schaal van de anti-nucleaire martelares Karen Silkwood, die in 1974 op 28-jarige leeftijd bij een onduidelijk auto-ongeluk om het leven kwam. Ook met Kurt Russell en Cher. BBC 1, 0.35-2.40u.

Actualiteiten

EénVandaag. De Eerste Kamer is langzaam met de behandeling van een wetsvoorstel omtrent het maximum aantal commissariaten. Is dat omdat de senatoren zelf veel commissariaten hebben? De Tweede Kamer denkt van wel. Een ruzie is het gevolg. Tweede Kamerleden denken dat Eerste Kamerleden vanwege hun vele nevenfuncties niet blij zijn met het wetsvoorstel; Eerste Kamerleden verwijten de Tweede Kamer bemoeizucht. Ned.1, 18.15-18.40u.

Nieuwsuur. Aandacht voor de toespraak die Barack Obama vannacht hield en een reportage uit Egypte over de demonstraties tegen het bewind van dictator Mubarak. Verder de laatste ontwikkelingen rond de eventuele Nederlandse missie in Kunduz. En naar aanleiding van de hoorzitting van vandaag over de activiteiten van Shell in de Niger-delta een studiogesprek met Peter de Wit, president-directeur Shell Nederland.Ned.2, 22.00-23.00u.

Informatief

La résistance: vivre ou mourir. Eerste deel van tweeluik over het Franse verzet tegen de Duitse bezetting tijdens WO II en de rol daarin van helden als Jean Moulin. Met Nederlandse ondertitels. TV5, 21.00-22,35u.

Uit de kast. Vierde aflevering van serie waarin Arie Boomsma mensen helpt om aan hun familie duidelijk te maken dat ze homoseksueel zijn. Vandaag de 22-jarige onderwijzeres Carlijn, die haar homoseksualiteit nog steeds voor haar ouders verborgen houdt. Ned.3, 21.15-21.50u.

Verschollene Filmschätze: 1944 General De Gaulle im befreiten Paris. Vroeg in de middag van 26 augustus 1944 loopt generaal De Gaulle de Champs Elysées af. Parijs is een vrije stad, maar zit nog vol Duitsers die door willen vechten. Als De Gaulle bijna bij de Notre-Dame is aangekomen klinken er plotseling schoten. Een cameraman blijft minutenlang filmen, maar zijn opnamen waren lange tijd spoorloos. Waren de beelden kwijt of werden ze opzettelijk achtergehouden?Arte, 21.30-22.00u.

Posh and posher: why public school boys rule Britain. Opnieuw bestaat de top van de Britse politiek uit mannen die op dure elitescholen hebben gezeten: David Cameron kreeg zijn opleiding aan Eton en Oxford; David Clegg aan Westminster School en Cambridge. Waarom komen steeds meer politici uit een steeds kleinere kring, en waarom moet Groot-Brittannië zich dat aantrekken? Andrew Neil, voormalig hoofdredacteur van The Sunday Times en van bescheiden komaf, onderzoekt deze stagnatie in de sociale mobiliteit van de Britten.BBC 2, 22.00-23.00u.

Pauw & Witteman. Met onder anderen Gerrit Zalm die komt vertellen over zijn advies over het meest geschikte moment voor het verkopen door de Nederlandse staat van de aandelen ABN Amro.Ned.1, 23.00-23.50u.

Between life and death. BBC-documentaire over het schemergebied tussen leven en dood en over de afwegingen die gemaakt worden bij moeilijke beslissingen over het voortzetten van een behandeling of overgaan tot levensbeëindiging – indien de patiënt daar zelf de voorkeur aan geeft of de wens daartoe ooit heeft laten vastleggen.Canvas, 23.20-0.15u.

Morgen Gedichtendag! Verslag van bekendmaking en uitreiking van de VSB Poëzieprijs 2011, de jaarlijkse prijs van 25.000 euro voor de beste dichtbundel. Genomineerd zijn Armando, Paul Bogaert, Eva Cox, Kreek Daey Ouwens en Henk van der Waal. Tevens bekendmaking van de winnaar van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd. Een jury kent een prijs van 10.000 euro toe aan de schrijver van het beste ingezonden gedicht. Inzenders waren anoniem voor deze jury, waarin Gerrit Komrij, Huub van der Lubbe, Claudia de Breij, Esther Jansma en Alexander Ribbink zitten.Ned.2, 23.40-0.20u.

Sport

DFB-Pokal: Alemannia Aachen - FC Bayern München. Kwartfinalewedstrijd om de Duitse beker, vanuit Aken. ARD, 20.15-23.15u.

KNVB Beker: FC Utrecht - FC Groningen. Rechtstreekse uitzending van deze wedstrijd uit de kwartfinale in Utrecht.Veronica, 20.30-22.45u.

KNVB Beker: FC Twente - PSV. Samengevat verslag uit Enschede van wedstrijd uit de kwartfinale.Veronica, 22.45-23.20u.

Australian Open. Rechtstreeks verslag van het grandslamtoernooi in Melbourne. Vandaag de twee halve finales enkelspel vrouwen en een halve finale mannen enkelspel.Eurosport, 22.30-7.15u.

Radio

Componist van de week. Muziek van Johann Hummel (1778-1837). Radio 4, 19.30-20.00u.