The King's Speech scoort

Actor Jeff Bridges is shown in a scene from the Oscar nominated film "True Grit" in this undated publicity photo released to Reuters January 25, 2011. Bridges was nominated for best actor for his role in the film for the 83rd Academy Awards announced in Beverly Hills January 25, 2011. The Oscars will be presented on February 27, 2011 in Hollywood. REUTERS/Wilson Webb/paramount Pictures/Handout (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT) NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS REUTERS

In Los Angeles zijn vanmiddag de nominaties bekend gemaakt voor de 83ste editie van de Academy Awards. Met twaalf nominaties is het historische drama The King’s Speech de koploper, gevolgd door tien nominaties voor de western True Grit van de gebroeders Coen. Ter vergelijking, The Hurt Locker kreeg afgelopen jaar negen nominaties, waarvan de makers er maar liefst zes wonnen. De uitreiking van de Oscars vindt in de nacht van zondag 27 op maandag 28 februari plaats in de Kodak Theatre in Hollywood. Hieronder een beknopt overzicht van de vier films die de meeste nominaties kregen. (NRC)