'The African Queen' schittert als nooit tevoren

The African Queen Regie: John Huston. Met: Humphrey Bogart, Katharine Hepburn.In: 3 bioscopen. ****

Het verhaal gaat dat alle medewerkers doodziek waren op locatie in Congo tijdens het maken The African Queen door het drinken van verontreinigd water, behalve regisseur John Huston en ster Humphrey Bogart, want zij dronken alleen maar whisky. Het verhaal gaat ook dat Huston de film alleen maar in Afrika wilde draaien om daar zijn hobby te kunnen beoefenen: jagen.

Misschien was die enigszins achteloze houding van Huston ook wel de beste benadering van superieur vermaak zoals The African Queen biedt; een onwaarschijnlijk, maar onweerstaanbaar verhaal met Bogart als de zompige schipper Charlie, die samen met zendelinge Rose (Katherine Hepburn) op zijn oude boot zit. Huston hield Hepburn voor dat Rose zich tegenover Charlie moest opstellen als een dame, enigszins hautain, altijd bewust van het standsverschil met de nederige kapitein. Die adellijke houding ligt Hepburn uitstekend, soms lijkt het alsof koningin Beatrix aan boord van The African Queen is gestapt. Bogart speelt zijn rol lichtelijk onderdanig, niet als de stoere kerel die hij meestal was in films. Wie de baas is op de boot, is snel duidelijk. The African Queen wordt heruitgebracht in een schitterende restauratie en ziet er misschien wel mooier uit dan ooit.