Superhelden voor de rechtbank

Wie betaalt de schade wanneer na het zoveelste gevecht tussen Superman en Lex Luthor de halve stad in puin ligt? Wat als iemand veroordeeld wordt voor moord maar het slachtoffer plots tot leven komt? Vragen waar de gemiddelde striplezer nooit bij stilstaat, maar waar echte fans nu een antwoord op kunnen krijgen. In de Verenigde Staten hebben twee advocaten en zelfverklaarde ‘comic book nerds’ een blog opgericht getiteld: Law and the Multiverse: Superheroes, supervillains, and the law. Hierop analyseren ze juridische vraagstukken die ontstaan door ongewone gebeurtenissen in de stripwereld.

Zo kunnen geïnteresseerden te weten komen dat het bewijs dat Professor X uit X-Men verkrijgt door gedachten te lezen, gebruikt mag worden in de rechtszaal. En dat je gewone opstalverzekeringen vernielingen door vechtende superhelden niet dekt maar dat er in een wereld waar dit vaak voorkomt waarschijnlijk speciale verzekeringen zullen bestaan.

De oprichters van het blog zijn de jonge advocaten James Daily en Ryan Davidson. Ze ontmoetten elkaar online nadat Daily het idee voor het blog besprak op een forum. In de enkele weken dat Law and the Multiverse bestaat, kreeg het enorme aantallen bezoekers. Het trok zelfs aandacht van Volokh Conspiracy, een blog onderhouden door enkele hoogleraren in de rechten. De professoren zijn enthousiast over het initiatief en een medewerker gaftoe dat zijn artikel over federalisme in StarTrek meer lezers heeft dan zijn artikelen over federalisme in het echte leven. Daily vertelde aan de New York Times dat het blog behalve amusement, ook iets leerzaams biedt. De site maakt immers duidelijk hoe advocaten, al dan niet hypothetische, problemen benaderen.

Het is niet de eerste keer dat striphelden worden gebruikt voor intellectuele spielerei. Zo verscheen hier ooit het boek Striphelden op de divan. Daarin analyseerde psycholoog Jaap van Ginneken personages uit Asterix, Babar, Donald Duck, Kuifje en Superman. Hij zocht naar een verbinding tussen de figuren en de biografie van hun makers, en hun populariteit.

    • Sabeth Snijders