'Statenverkiezingen zijn ongrondwettig'

De Provinciale Statenverkiezingen zijn ongrondwettig. Bijna tienduizend kiezers uit Bonaire, Sint Eustatius en Saba hebben ten onrechte geen invloed op de samenstelling van de Eerste Kamer.

Dat stelt hoogleraar staatsrecht D.J. Elzinga van de Rijksuniversiteit Groningen vandaag op de opiniepagina van NRC Handelsblad. Hij noemt de uitsluiting van de eilandbewoners „een blamage van de eerste orde voor Nederland”.

De ongeveer vijftienduizend inwoners van Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn sinds 10 oktober vorig jaar inwoners van Nederland, maar niet van een provincie. Omdat de Eerste Kamer door de leden van de Provinciale Staten wordt gekozen, telt de stem van de eilandbewoners niet mee.

Elzinga voorspelt dat de rechter de uitsluiting van de eilandbewoners „zonder twijfel” in strijd zou achten met het gelijkheidsbeginsel uit internationale verdragen. Hans Engels, hoofddocent staatsrecht en tevens fractievoorzitter voor D66 in de senaat, weet dat niet zeker. Hij ziet wel het probleem, maar net als zijn collega-senatoren „billijkte” hij dat het vorige kabinet dit hiaat in de wet liet zitten. „Formeel staatsrechterlijk zit dit niet goed in elkaar. Maar als we die inwoners hadden laten meestemmen, zou dat direct ingaan tegen de tekst van de grondwet.”

Een grondwetswijziging duurt lang, zo benadrukt senator Frank van Kappen (VVD). „Dan duurt het nog wel even voor er weer Statenverkiezingen zijn.” Senator Sophie van Bijsterveld (CDA) wijst er nog op dat de eilandbewoners niet hun stem zijn kwijtgeraakt. „Voorheen konden ze ook niet stemmen voor de Provinciale Staten.” Geen van de senatoren ziet een oplossing.

Statenverkiezingen: pagina 9