START-verdrag definitief na ratificatie door Rusland

Ook het hogerhuis van het Russische parlement, de Doema, is vandaag akkoord gegaan met het nieuwe nucleaire wapenverdrag tussen de VS en Rusland. Dat melden internationale persbureaus. Het verdrag, waarin afspraken tussen Rusland en VS over de vermindering van het aantal strategische kernwapens staan, werd in december al door de Amerikaanse Senaat goedgekeurd.

Het START-verdrag is een cruciaal onderdeel van de ‘kernwapenvrije wereld’ zoals beoogd door president Barack Obama. Gisteren werd het verdrag al goedgekeurd door het lagerhuis, de Staatsdoema.

Rusland en VS krimpen nucleaire arsenalen in

Buitenlandredacteur Juurd Eijsvoogel beschreef eind december in NRC Handelsblad wat het verdrag precies inhoudt:

“Met het nieuwe START-verdrag binden de Verenigde Staten en Rusland zich aan een inkrimping van hun nucleaire arsenalen. Het verdrag is een opvolger van het Strategic Arms Reduction Treaty (START) uit 1991, waarbij Washington en Moskou afspraken elk niet meer dan 6.000 strategische kernkoppen op te stellen. In 2002 kwamen de toenmalige presidenten Bush en Poetin een plafond van 2.200 stuks overeen, in een verdrag dat geen verificatiemechanisme bevatte. Nu wordt het maximaal toegestane aantal kernkoppen verder verlaagd tot 1.550, en is er weer wederzijdse inspectie mogelijk om naleving van het verdrag te controleren.”