Schultz stelt afschaffen strippenkaart ter discussie

OV-Chipkaart in de metro op Centraal Station Rotterdam. Foto NRC / Bas Czerwinski

Minister van Verkeer en Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen wil van de vervoersbedrijven weten of ze de strippenkaart nog willen afschaffen. Dat meldt persbureau Novum. Gisteren bleek dat de OV-chipkaart definitief is gekraakt en dat gratis reizen voor iedereen nu relatief gemakkelijk wordt.

De VVD-minister vindt in principe dat kan worden doorgegaan met het afschaffen van de strippenkaart. Al stelt ze woensdagavond in het NOS Journaal dat als het kraakverhaal waar is, het systeem “zo lek is als een mandje”. Omdat vervoerders direct last kunnen hebben van fraude, wil zij weten hoe zij denken over het mogelijk voorlopig toch niet afschaffen van de strippenkaart. “Als het helpt dat alternatief achter de hand te houden, wil ik het daar met vervoerders wel over hebben.” Schulz wil vóór het debat van morgenmiddag over de OV-chipkaart duidelijkheid hebben.

Geen spoeddebat
De vaste Kamercommissie voor Infrastructuur spreekt dan met haar. Een spoeddebat, dat was aangevraagd door de SP en PvdA, is daarmee van de baan. Kamerlid Farshad Bashir (SP) eist dat Schultz er persoonlijk voor gaat zorgen dat onmiddellijk wordt overgestapt op een veiligere chipkaart. Vandaag meldde de provincie Zuid-Holland in elk geval dat de strippenkaart daar vanaf volgende week donderdag niet meer geldig is. De ‘kraak’ is geen reden dit uit te stellen, vindt het provinciebestuur.